TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rodgers, Alma

Dienstnummer:
1064159
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 408 (Goose) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
6 augustus 1943
Aanbeveling:
Sergeant Rogers heeft vijf vluchten gemaakt tegen sterk verdedigde vijandelijke doelen.
In de nacht van 9 juli 1943 boven Gelsenkirchen in Duitsland, werd het toestel waarin Sgt Rogers radiotelegrafist/boordschutter was, door acht brandbommen geraakt. Zonder bevel van de gezagvoerder ging hij naar achteren waar een brandbom een hevige brand had veroorzaakt. Hij gebruikte een brandblusser tot de brand redelijk onder controle was en met hulp van de bommenrichter en de boordwerktuigkundige wist hij de rest van het vuur met zijn voeten te doven.
Sgt Rogers toonde uitzonderlijke kalmte en moed en redde zo het vliegtuig en de andere bemanningsleden uit een benarde situatie.
Aanbeveling London Gazette:
Deze officier en vlieger waren respectievelijk piloot en radiotelegrafist`van een vliegtuig dat was uitgestuurd om Gelsenkirchen te bombarderen. Boven het doel werd het toestel door luchtafweervuur geraakt. Enkele voorraden vlogen in brand en brandden fel. Kalm en vindingrijk liet , Flying Officer Bennett zijn toestel duiken en de kracht van de wind bluste het brandende doek. Ondertussen trad Sgt Rogers snel op en bestreed de brand in het toestel met brandblussers. Hierdoor wist hij het vuur zodanig te bedwingen dat hij en twee andere bemanningsleden erin slaagden het vuur met hun voeten te doven, Hoewel heel wat uitrusting, waaronder het hydraulische systeem, was uitgevallen vloog Flying Officer de beschadigde bommenwerper terug naar een vliegveld in dit land en maakte een veilige landing. Zijn vaardigheid en vindingrijkheid waren de hoogste lof waardig terwijl Sgt Rogers prijzenswaardige snelheid en initiatief toonde.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto