TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Williams, Francis Hubert

Geboortedatum:
18 september 1906 (Tampa/Florida, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 maart 1945
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Vak: E. Rij: 3. Graf: 33.
Dienstnummer:
0-4533
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor der Mariniers)
Eenheid:
Headquarters Company, 4th Tactical Battalion, 4th Marine Regiment, Philippine Department, U.S. Army Forces in the Far East (USAFFE), U.S. Army
Toegekend op:
26 juni 1946
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als lid van de strandverdediging tegen vijandelijke Japanse troepen op Corregidor op de Filipijnen op 2 mei 1942. Toen voltreffers van de artillerie op onze munitiemagazijnen rampzalige explosies veroorzaakten en daardoor branden ontstonden in diverse nabij gelegen opslagplaatsen, baande Major Williams zich zonder aarzelen een weg door het brandende puin en de rondvliegende scherven om leiding te geven aan een groep vrijwilligers die probeerde de gewonden af te voeren en de vuurzee te bestrijden. Hij voerde zijn mannen onder de meest chaotische omstandighedern kalm aan en slaagde erin de branden onder controle te krijgen en veel gewonde en ingesloten mannen in veiligheid te brengen. Door zijn vastberaden moed en onwankelbaar plichtsbesef speelde Major Williams een belangrijke rol bij het redden van talloze levens wat hem en de Amerikaanse Marine tot grote eer strekte.

War Department, General Orders No. 60 (postuum toegekend)
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend als bevelvoerend officier van het Fourth Tactical Battalion, Fourth Marine Regiment, in actie op Corregidor tijdens de verdediging van de Filipijnen op 2 mei 1942. Toen hij hoorde dat er een batterij zo goed als vernietigd was door vijandelijk artillerievuur stelde Major Williams een reddingsploeg samen en ondanks het dreigende ontploffingsgevaar van het magazijn leidde hij moedig de afvoer van de gewonden en het blussen van de branden. Zijn optreden strekt hem en het Amerikaanse Korps Mariniers tot eer.

War Department, General Orders No. 60 (postuum toegekend) - Bronze Oak Leaf Cluster
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
Headquarters Company, 4th Tactical Battalion, 4th Marine Regiment, Philippine Department, U.S. Army Forces in the Far East (USAFFE), U.S. Army
Aanbeveling:
Lieutenant Colonel Francis Hubert Williams (MCSN: 0-4533), United States Marine Corps, werd na de val van Corregidor op 6 mei 1942 door de Japanners krijgsgevangen gemaakt en overleed in gevangenschap.

Prisoner of War Medal

Bronnen