TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pace, Herbert Edward

Geboortedatum:
19 maart 1918 (Panama)
Overlijdensdatum:
28 april 1942 (Corregidor, Filipijnen)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Vak: A. Rij: 2. Graf: 179.
Dienstnummer:
0-22914
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Battery C, 60th Coast Artillery Regiment (Anti-Aircraft), Philippine Department, U.S. Army Forces in the Far East (USAFFE), U.S. Army
Toegekend op:
6 oktober 1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie op Corregidor op de Filippijnnern op 12 april 1942. Toen een batterijstelling onder zwaar Japans artillerievuur en luchtaanvallen kwam, raakten diverse mannen gewond en gebouwen en munitie vlogen in brand. Zonder aan eigen veiligheid te denken verliet Lieutenant Pace, Battery C. 60th Coast Artillery (Anti-Aircraft) Regiment, vrijwillig zijn dekking en hield rustig toezicht op de behandeling en afvoer van de gewonden hoewel vijandelijke granaten in het gebied bleven neerkomen. Hij bluste toen branden in het gebied en behoedde waardevolle voorraden en uitrusting voor vernietiging. Later, toen de batterij weer onder vuur kwam waardoor meer gewonden vielen en schade werd aangericht, herhaalde hij zijn heldhaftige acties, hielp de gewonden en bluste brandende munitie. Met zijn niet aflatende moed, inspirerend leiderschap en plichtsbesef leverde Lieutenant Pace waardevolle steun aan de heldhaftige verdediging van Corregidor.
Op bevel van Generaal MacArthur: R. K. Sutherland, Lieut. General, United States Army, Chief of Staff.

General Orders No. 234 (postuum toegekend)
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom op Corregidor op de Filippijnen op 28 april 1942. Toen de vijand een zwaar spervuur legde op de luchtafweerbatterij op Fort Mills, waardoor die werd uitgeschakeld, werd bevel gegeven de stelling te ontruimen maar Lieutenant Pace, Battery C. 60th Coast Artillery (Anti-Aircraft) Regiment bleef achter onder het zware spervuur en met volledige minachting voor eigen veiligheid leidde hij de afvoer van de stuksbemanning naar de veiligheid, hij spreidde hun bewegingen met feilloos inzicht. Toen de actie voorbij was, werd hij dood gevonden op zijn post die hij had geweigerd te verlaten tot de laatste man met succes was afgevoerd. Met zijn kalmte en opmerkelijk leiderschap onder vuur hielp Lieutenant Pace bij het redden van de levens van veel van zijn kameraden en stelde een bemoedigend voorbeeld van moed tijdens de heldhaftige verdediging van Corregidor.
Op bevel van Generaal MacArthur: R. K. Sutherland, Lieut. General, United States Army, Chief of Staff.

Headquarters, U.S. Forces-Pacific, General Orders No. 255 (postuum toegekend)

Bronnen