TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corniglion-Molinier, Edouard

Geboortedatum:
23 januari 1898 (Nice, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
9 mei 1963 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, studeerde hij rechten. Maar het notariaat lijkt hem niet te boeien en vanaf zijn 17e denkt hij er alleen nog maar aan om mee te doen.
Hij sloot zich daarom aan bij de Alpenjagers, ging op 6 oktober 1915 over naar de 5e Draken in Saumur en een maand later vroeg hij zijn overplaatsing naar Luchtvaart aan.
Toegegeven, hij werd naar de vliegschool Ambérieu gestuurd waar hij op 27 april 1916 zijn vliegbrevet behaalde. Na opleidingen in Avord en Pau werd Brigadier Corniglion-Molinier naar squadron 392 in Italië gestuurd waar hij op 17 oktober 1916 aankwam.
Een week later patrouilleerde hij in de Adriatische Zee, viel drie vliegtuigen aan, zette er twee op de vlucht en, de derde achtervolgd, dwong hij de laatste radeloos te duiken, nadat hij de waarnemer buiten werking had gesteld.
Vanuit Venetië, waar het 392 squadron in juni 1917 werd omgevormd tot het 561 squadron, bleef het met zijn gebruikelijke vurige verkennings- en observatiemissies op vijandelijke linies, in de regio's van Triëst en Fiume, aanvallen van vliegtuigen, Drachen en Oostenrijkse schepen volbrengen in de Golf, aanvallen die hem de rang van huismaarschalk opleverden.
Gewond in een vliegtuig, maar licht, werd hij daarentegen geëvacueerd met een ernstige malaria-aanval van december 1917 tot februari 1918. Na het verlaten van het ziekenhuis keerde hij terug naar Italië om zich bij het 561 squadron te voegen voordat hij werd toegewezen aan SPA 162 in Frankrijk eind juni 1918.
De oorlog eindigde, Edouard Corniglion-Molinier, gedemobiliseerd met de rang van tweede luitenant, hervatte zijn studie en, inspelend op de wens van zijn vader die hem wilde zien opvolgen in zijn notariskantoor, promoveerde hij in Parijs in de wet waaraan hij, naar intellectuele smaak, een licentie in brieven toevoegde.
In 1936 nam hij deel aan de Spaanse Burgeroorlog waar hij opnieuw in de lucht van de strijd vloog, altijd in het gezelschap van André Malraux.
Zo verstrijkt de periode tussen de twee oorlogen en in september 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog aan. Als vrijwilliger om te dienen in de jachtluchtvaart, werd hij achtereenvolgens toegewezen aan de gevechtsgroepen III / 6, III / 3 en vervolgens in GC III / 2 in januari 1940.
Op 13 mei 1940 droeg hij, aan het hoofd van zijn patrouille, bij om een ​​Henschel 126 binnen zijn linies neer te halen. Op 16 mei 1940 schoot hij tijdens een lichte patrouille een Heinkel 111 neer.
Hij heeft 2 officieel goedgekeurde overwinningen en hij is een van de weinige drie 14-18 coureurs die 39-40 overwinningen aan hun record van de vorige oorlog hebben toegevoegd.
Gedemobiliseerd op 16 augustus 1940, trok hij zich terug in het zuiden en richtte al snel met Emmanuel d'Astier de la Vigerie de verzetsbeweging "The Last Column" op, die bedoeld was voor sabotage. Hij werd in december gearresteerd in Marseille en werd opgesloten in Fort Saint-Nicolas, maar werd op 7 januari 1941 vrijgelaten.
Op 10 januari 1941 slaagde hij erin Marokko binnen te komen. Van daaruit voegde hij zich bij Martinique vanwaar hij erin slaagde, door de bewaking van de Vichy-marine te misleiden, New York te bereiken. Op 1 maart 1941 tekende hij zijn verbintenis tot de Vrije Franse Strijdkrachten in Londen.
Toegewezen aan de RAF, werd Edouard Corniglion-Molinier vervolgens benoemd tot stafchef en vervolgens tot commandant van de Franse luchtmacht in het Midden-Oosten; hij assisteerde generaal Martial Valin bij de oprichting van de "Lorraine" Bombardment Group en de "Alsace" Hunting Group in september 1941.
Hij nam met hen deel aan de campagnes van Libië en Cyrenaica. Op 23 november 1941, tijdens een missie ten zuiden van Tobruk, viel de Bombardement Group No. 1 Lorraine onder het bevel van Corniglion-Molinier een colonne van 100 Duitse tanks aan en slaagde erin meer dan een derde van de effectieve te vernietigen; hij werd bevorderd luitenant-kolonel de volgende maand.
Benoemd tot commandant van de FAFL in het Midden-Oosten in juni 1942 ter vervanging van kolonel Jean Astier de Villatte, werd hij teruggeroepen naar Groot-Brittannië na de geallieerde landing in Noord-Afrika. Aangekomen in Londen op 23 november 1942, benoemde generaal Valin hem tot zijn plaatsvervanger door hem de titel van commandant van de FAFL in Groot-Brittannië te geven. Gepromoveerd tot kolonel op 15 december 1942, nam Edouard Corniglion-Molinier deel aan talrijke missies naar Duitsland en de bezette landen.
Terug in Frankrijk na de landingen in Normandië, ontving hij in november 1944 zijn luchtbrigadegeneraal sterren en nam het bevel over de Atlantische luchtmacht op zich; hij nam effectief deel aan de vermindering van de zakken van Royan en Rochefort met squadrons bestaande uit personeel afkomstig uit het maquis of het verzet of voormalige piloten van 1940, uitgerust met vooroorlogse uitrusting.
Tegen het einde van de vijandelijkheden hielp hij generaal Valin bij de wederopbouw van de Franse luchtmacht door eerst samen met generaal de Vitrolles, daarna alleen, het bevel over de scholen te verzekeren tot 1 augustus 1946, toen hij werd gedemobiliseerd en nadat hij tot generaal van de luchtdivisie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1918
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 november 1944
l' Ordre de la Libération
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1917
Médaille Militaire
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1916
Pilote

Bronnen

Foto