Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.
Spelregels:
 • Alleen inzendingen waarbij alle velden serieus zijn ingevuld worden in behandeling genomen.
 • De juiste antwoorden worden na het verstrijken van de deelnametermijn op deze website bekend gemaakt.
 • U mag maar 1 keer mee doen.
 • Per post- of huisadres mag maar ťťn keer aan de quiz deelgenomen worden.
 • Mensen die aan de vorige quiz hebben meegedaan, mogen ook aan deze meedoen.
 • De quiz loopt tot en met donderdag 1 december 2022.
 • Medewerkers van STIWOT mogen meedoen, maar zullen de prijs niet kunnen winnen.
 • De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed,
  indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot.
 • De winnaar ontvangt de hieronder genoemde prijs.
De prijs:
Uitgeverij WBooks stelt twee keer de volgende twee boeken beschikbaar voor de winnaars van deze quiz:

- Groningen 40-45
- Drenthe 40-45

Beide boeken en ook enkele andere titels in dezelfde reeks zijn nu op de website van de uitgever afgeprijsd van 24,95 voor 9.95.
     
Algemene gegevens:
  Naam:
  Adres:
  Postcode:
  Woonplaats:
  Land:
  E-mail:
 
De quiz:
 
1. Wat was de codenaam voor de speciale commandoactie op 7 en 8 april 1945 ter voorbereiding van de bevrijding van de stad Groningen door troepen van het 1e Canadese leger?
 
 
2. Deze Joodse man zat geÔnterneerd in kamp Westerbork en overleefde Auschwitz. Na de oorlog was hij een van de bedenkers van het monument De 102.000 stenen te kamp Westerbork. Wie is hij?
 
 
3. Wat is de bijnaam van landbouwer Berend Trip uit Nieuw Buinen die op 1 mei 1943 mensen opriep om te gaan staken?
 
 
4. In de winter van 1943-1944 bouwt de knokploeg Diever een onderduikershol in de bossen rondom Diever. Van hieruit onderneemt de verzetsgroep allerlei illegale activiteiten. Ook doet het dienst als opvang voor geallieerde piloten. Wat was de naam van dit onderduikershol?
 
 
5. Op 11 december 1944 plegen twaalf leden van de Knokploeg Noord-Drenthe een spectaculaire overval op het Huis van Bewaring in Assen en bevrijden verzetsstrijders die door de Duitsers gevangen genomen zijn en dreigen te worden geŽxecuteerd. Hoeveel verzetsmannen werden door de Knokploeg Noord-Drenthe bevrijd?
 
 
6. De Duitsers laten vanaf oktober 1942 een Fliegerhorst aanleggen in Drenthe, genaamd Flugplatz Steenwijk. Maar het vliegveld ligt dichter bij een andere plaats in Drenthe. Welke plaats is dit?
 
 
7. De IsraŽlische onderscheiding Rechtvaardige onder de volken van Yad Vashem wordt doorgaans alleen aan individuele personen toegekend. Maar in 1985 kreeg een Drents dorp deze onderscheiding toegekend. Wat is de naam van dit dorp?
 
 
8. Johannes Post is een van Nederlands bekendste verzetsstrijders, maar ook een oudere broer van hem zat in het verzet en leidde een eigen knokploeg. Wat was zijn voornaam?
 
 
9. In Drenthe opereert eind 1944 een extreem gewelddadige groep Landwachters. In korte tijd wordt de groep berucht vanwege haar hardhandige optreden, martelpraktijken en zelfs executies. Wat was de naam van deze groep Landwachters?
 
 
10. Op welke datum vertrok het laatste transport vanuit Westerbork?
 
 
11. Tijdens de oorlogsjaren was in Delfzijl een verzetsgroep actief. Aanvoerder van deze verzetsgroep was een huisarts te Delfzijl die ook als reder werkte. Wat was de naam van deze verzetsgroep?
 
 
12. Kapitein Harm Roossien was lid van de in de vorige vraag genoemde verzetsgroep in Delfzijl. Hij was een van de kapiteins die met zijn coaster de smokkellijn Delfzijl-Stockholm in stand hield. Wat was de naam van de coaster van kapitein Harm Roossien?
 
 
13. Toen dominee Bastiaan Jan Ader op 22 juli 1944 in Haarlem op weg was om onderduikadressen te regelen, werd hij door de Duitsers opgepakt en zonder enige vorm van proces gefusilleerd. Na de oorlog heeft zijn vrouw een boek geschreven over de oorlogstijd. Wat is de titel van dit boek?
 
 
14. Na de oorlog is in het dorp Veele een brug vernoemd naar een Belgische SAS-sergeant die sneuvelde bij gevechten in april 1945. Wat is de naam van deze brug?
 
 
15. Nadat de Duitsers Nederland hadden bezet werd deze man benoemd als Beauftragte, een gedelegeerde van de Duitse bezetter, voor de provincie Groningen. Wat is zijn naam?
 
 
16. In het uiterste noorden van Nederland, bij de plaats Termunten, hebben de Duitsers een bunker gebouwd met erbovenop luchtafweergeschut. Hoe werd deze stelling in de volksmond genoemd?
 
 
17. De slag om Delfzijl is, op de slag om Texel na, de laatste slag in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hoe staat in de militaire geschiedenis deze slag ook bekend?
 
 
18. Op 15 april 1945, in de nadagen van de oorlog, sneuvelde een Poolse soldaat in het kleine dorpje Ďt Waar in Oost-Groningen na beschoten te zijn door Marine Flak Batterie Termunten. Wat is deze naam van deze Poolse soldaat?
 
 
19. Fred Butterworth was de eerste soldaat die tijdens de bevrijding van Groningen om het leven kwam. Maar ook zijn jongere broer vocht mee in de strijd om de bevrijding van Groningen. Wat was zijn voornaam?
 
 
20. Via welke haven in het noorden werd het Zweedse meel aangevoerd waarmee Nederlandse bakkers het wittebrood bakten dat voor de bevrijding uitgedeeld werd onder de hongerige Nederlandse bevolking?
 
 
21.