TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Churchill AVRE Tank - One Charlie

De Churchill AVRE "One Charlie" die te zien is in Graye-sur-Mer, maakte deel uit van 26 Assault Squadron, 79th Armored Division. Het squadron stond onder bevel van (toenmalige) majoor Tony Younger en het verhaal van One Charlie is te vinden in zijn memoires "Blowing Our Bridges". De tank probeerde een ondergelopen gebied achter de duinen over te steken. De bemanning werd gemarteld nadat ze op de terugweg naar het strand waren geëvacueerd, waarbij de slachtoffers vielen. Drie van de bemanningsleden (Lance Serjeant Ashton en Sappers Manley en Battson) werden gedood en de overgebleven twee raakten zwaar gewond.

De tank blokkeerde de stranduitgang en werd in het water geduwd en vervolgens gebruikt om een ​​liggerbrug te ondersteunen voor andere tanks en infanterie om het water over te steken. De Tommy's noemden dit "Pont AVRE". De tank werd begraven na D-Day en bijna vergeten totdat hij werd opgegraven en gerestaureerd door Franse ingenieurs in de jaren '70. De twee overgebleven bemanningsleden en Tony Younger waren aanwezig bij de officiële onthulling van de tank. Voor het 50-jarig jubileum van D-Day heeft het RE Museum in Gillingham verschillende speciale displays opgesteld, waaronder een wanddisplay met foto's van het One Charlie-verhaal.

Tony Younger ontving de MC voor zijn acties op Juno Beach. Hij bereikte de rang van generaal-majoor en stierf in 2010.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

D-Day, 6 juni 1944
British and American Tanks of World War Two
Churchill Infantry Tank
Churchill Infantry Tank 1941–51
D-day
D-Day