Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gedenkplaats Verzetsgroep Weiße Rose

In de Ludwig Maximilians Universiteit werden Hans en Sophie Scholl van verzetsgroep Weisse Rose opgepakt met pamfletten. Ze gooiden ze van de balustrade naar beneden. Er zijn twee kleine monumenten in de hal. In de kelder bevindt zich een aan de verzetsgroep opgedragen museum/gedenkplaats.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Koos Winkelman
  • Foto's: Koos Winkelman

48.150919, 11.579861

Laatste overlevende lid van verzetsgroep Weisse Rose overleden

11mrt

Laatste overlevende lid van verzetsgroep Weisse Rose overleden

Traute Lafrenz was bevriend met de verzetshelden Hans en Sophie Scholl en was zelf ook actief in het verzet tegen de nazi's. Ze werd 103 jaar.

Lees meer

Fotoverslag tastbare herinneringen aan Die Weisse Rose in München

okt2021

Fotoverslag tastbare herinneringen aan Die Weisse Rose in München

De Münchense studenten Hans en Sophie Scholl zijn tegenwoordig de bekendste leden van de Duitse studentenverzetsgroep Die Weiße Rose. Deze groep, waarvan Hans Scholl het brein was, hield zich bezig met het verspreiden van antinazistische pamfletten. Daarmee wilden Hans, Sophie en hun kameraden het Duitse volk overhalen om in opstand te komen tegen het naziregime. Ze moesten dit uiteindelijk met de dood bekopen. Terwijl ze pamfletten uitstrooiden op de Ludwig-Maximilians-Universität in München werden ze opgepakt. Samen met hun vriend Christoph Probst werden ze op 22 februari 1943 ter dood veroordeeld door het Duitse Volksgerichtshof. De executie vond diezelfde dag nog plaats. Koos Winkelman bezocht München in oktober 2021 en ging op zoek naar tastbare herinneringen aan Die Weisse Rose.

Lees meer