TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Partizanen Hoofdkwartier 'Baza 20'

Inleiding
Het Nationale Park "Kocevski Rog" bestaat voornamelijk uit maagdenbossen gevuld met eeuwenoude bomen, karststenen en vele wilde dieren waaronder beren. Maar tijdens WW2 was een partizanen hoofdkwartier gevestigd genaamd "Baza 20".

De bouw van de partizanen basis begon in April 1943 en bestond op een gegeven moment uit 26 gebouwen waaronder hospitalen, bunkers, werkzalen en een kleine drukkerij. Eerst de Italianen, later de nazi’s hebben meerdere malen geprobeerd de partizanen en hun schuilplaatsen te ontdekken maar deze bleken tevergeefs. De kopstukken zijn hier tot ver in December 1944 gebleven.


Stukje geschiedenis
Toen de As-landen Joegoslavië in April 1941 binnenvielen woonden er in de regio "Kocevski Rog" vooral Duitse kolonisten. Toen duidelijk werd dat dit gedeelte van Slovenië onder Italiaans bevel zou komen te staan verlieten velen het gebied. De Italianen staken de boel in de brand en het gebied was onbewoonbaar – een uitermate geschikte plek voor verzetsstrijders. De maanden erna zou het gebied een centrum worden van het verzet en de Communistische Revolutie. De Italianen probeerden de partizanen te verjagen maar die waren al snel terug en werd een begin gemaakt met het bouwen van een heuse basis, wat zou resulteren in Base 20 (Baza 20).

Base 20 zou verschillende keren worden uitgebreid. Het bevat(te) op een gegeven moment hospitalen, een drukkerij, menig werkzalen en natuurlijk slaapplaatsen voor leden van de Communistische organisatie en het leger. Steeds meer kopstukken vonden hier hun onderdak zodat het zou uitgroeien tot een van de belangrijkste hoofdkwartieren van de Joegoslavische partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadat de Duitsers de bezetting over zou nemen van de Italianen werd wederom verschillende malen tevergeefs jacht gemaakt op de partizanen en hun basis. Deze werd derhalve nooit gevonden. Op 19 December 1944 werd Base 20 verlaten en verhuisden de partizanen naar de stad "Crnomeli".


Heden
Helaas rijdt er geen openbaar vervoer naar het toenmalige partizanen-kamp. Vanaf het parkeerterrein is het complex nog zo’n 500 meter lopen.

Een aantal barakken zijn open waarbij in barak nr. 16 en 22 een kleine expositie te zien is en waar krantenknipsels hangen met brochures, posters, foto’s en ander (informatie)materiaal. In andere barakken kun je de houten stapelbedden zien, de kasten, de planken terwijl andere de moeite niet echt waard zijn. Op de gebouwen staan kleine bordjes met het nummer en wat de functie was. Het complex is vrij en gratis te bezoeken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Cheapskatetravel

45.698387, 15.046871