TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Julius Erasmus

Julius Erasmus (1895-1971) De held van Vossenack

Julius Erasmus, textielfabrikant te Aken en tijdens de oorlog Pionierhauptmann, verloor tijdens de Slag om Aken zijn hele familie. Na de oorlog vertrok Erasmus naar het Hürtgenwald waar hij in een hut woonde en duizenden dode soldaten die in de winter van 1944 en 1945 in het Hürtgenwald waren gestorven, identificeerde en begroef. Erasmus kon de dode soldaten gewoonweg niet laten liggen en zag het als zijn taak de overledenen een laatste rustplaats te geven. Niet alleen een groot eergevoel was Erasmus niet vreemd, ook was hij moedig. Erasmus besloot om de bossen in te gaan om dode soldaten te zoeken, mee te nemen, te identificeren en te begraven. Onder bomen en varens lagen lijken en langs wegen naar nabije dorpen lagen tevens dode soldaten. In het Hürtgenwald was het levensgevaarlijk zoeken omdat er nog altijd (in 1945 en later), mijnen en explosieven lagen. Verschillende buurtbewoners besloten om het initiatief van Julius Erasmus te volgen en te helpen bij het zoeken, identificeren en begraven van de soldaten. Ongeveer honderd mensen verloren na de oorlog hun leven tijdens zoekwerkzaamheden in delen van het Hürtgenwald. De burgemeester van Vossenack (Baptist Linzenich) kwam om tijdens zoekwerkzaamheden. Vaak werden mijnen met behulp van prikstokken gevonden. De Duitsers hadden tijdens de Slag om het Hürtgenwald honderden mijnen gelegd. Het grootste mijnenveld heette 'Wilde Sau' (wild zwijn) en lag nabij Hürtgen. Indien een soldaat op een mijn trapte (bijvoorbeeld de antipersoneelsmijn S-mine 'Schrapnell Mine') ontploften er vier of vijf andere mijnen tegelijkertijd.

Op 'heuvel 470' (Höhe 470) vonden in 1944 zware gevechten plaats tussen Duitse en Amerikaanse troepen. Op die heuvel is tegenwoordig het Soldatenfriedhof of Ehrenfriedhof Vossenack gevestigd. Het Soldatenfriedhof Vossenack werd in 1952 door Bondspresident Theodor Heuss ingewijd. Tegenwoordig liggen er 2221 soldaten uit vier landen, waarvan het merendeel Duitse soldaten. De identiteit van 930 soldaten is onbekend.

Erasmus vertelde na de oorlog: "Im Sommer 1945 kam ich nach Vossenack zurück. Ich hatte meine gesamte Habe verloren. Der Krieg hatte mir alles genommen. Und da fand ich sie in den Chausseegräben, am Waldrand, unter zerschossenen Bäumen. Ich konnte sie einfach nicht da liegen sehen, unbestattet und vergessen. Es ließ mir keine Ruhe." ("In de zomer van 1945 kwam ik terug in Vossenack, ik had alles verloren, de oorlog had mij alles ontnomen wat ik bezat. Toen vond ik onder de bosrand van kapotgeschoten bomen lijken van talloze Duitse soldaten. Ik kon ze daar niet laten liggen, niet begraven en vergeten. Het liet mij geen rust".)

In totaal borg Julius Erasmus 1569 soldaten. In 1971 overleed hij in Nideggen-Abendenen en was hij grotendeels door mensen vergeten. Op het Soldatenfriedhof Vossenack is een gedenksteen gewijd aan Julius Erasmus te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)