TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ordensburg Vogelsang

Jonge mannen werden opgeleid tot de nazi-leiders van de toekomst in Burg Vogelsang in het Duitse Rijnland. Het complex is het best bewaard gebleven voorbeeld van de architectuur van het Derde Rijk in Duitsland. Sinds 1 januari 2006 is het open voor het publiek.

Sinds het Amerikaanse leger Burg Vogelsang, één van de vier elitescholen van de nazi’s, in 1945 veroverde, hebben burgers nauwelijks de kans gehad om het complex te bezichtigen. Britse en later Belgische soldaten gebruikten het gebouw en het 33 vierkante kilometer grote oefenterrein voor training. De toekomst van Vogelsang kreeg een nieuwe draai toen het Nationaal Park Eifel hier in 2004 opgericht werd. De Belgen trokken er weg en gaven het terrein op 1 januari 2006 over aan het publiek.

Gedurende de laatste zestig jaar heeft de natuur haar gang kunnen gaan in het grootste deel van de 110 vierkante kilometer grote militaire zone tussen Bonn en de Belgische grens. Wandelaars kunnen deelnemen aan georganiseerde excursies door het park of kunnen in hun eentje erop uit gaan via een 50 kilometer lang netwerk van paden door grasland, weides en bossen. Het verlaten van de paden is echter strikt verboden, aangezien scherpe munitie nog steeds aanwezig kan zijn als het gevolg van het decennialange militaire gebruik van het terrein.

Burg Vogelsang, een imposant complex van dozijnen gebouwen gesitueerd boven het Urftmeer, werd gebouwd tussen 1934 en 1936 door de architect Clement Klotz als trainingscentrum voor toekomstige nazi-leiders. Jonge mannen volgden hier lessen tussen 1936 en 1939, totdat zij naar huis gestuurd werden bij het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In het midden van het park ligt het dorpje Wollseifen, wiens 550 inwoners door de Britten geëvacueerd werden na de oorlog. Ondanks dat het dorpje beschoten is tijdens militaire oefeningen, zijn de overblijfselen van een kerk, een school en een elektriciteitshuisje nog steeds zichtbaar.

Een bezoekerscentrum zal het eerste onderdeel zijn dat gebouwd wordt om de veranderingen van Burg Vogelsang aan te duiden. Een documentatiecentrum over de nazi’s, een centrum voor de Europese jeugd en exposities over het park en de regionale geschiedenis zijn ook gepland.

Op dit moment, patrouilleren bewakers op het terrein om te voorkomen dat voormalige nazi’s en neo-nazi’s pelgrimstochten maken naar de vroegere school van het Derde Rijk.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Frits Kruishaar (1, 2), Wim Hilderson (3, 4), Hans Tasma (5, 6), Lennard Bolijn (7, 8)

50.580069, 6.4473177