TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 4th Bat. Royal Fusiliers Nimy

Gedenkplaat langs het jaagpad naar de spoorwegbrug te Nimy, met het volgende opschrift (vertaling):
«Aan de glorieuze nagedachtenis van de officieren, onderofficieren en manschappen van de 4e BN Royal Fusiliers die in deze sector van het Britse front standhielden ter verdediging van de stad Mons op 23 augustus 1914. Dit monument markeert de MG-positie waar de eerste VC’s, die tijdens de oorlog 14-18 werden toegekend, werden behaald door Lt M.J. DEASE en Pte S.F. GODLEY»

Op 23 augustus 1914 was de "Saillant de Mons", de boog van het kanaal rond de stad, een zwak punt van de Britse verdediging tijdens de Slag van Mons. Het is in deze sector dat de eerste twee Britse helden van de Grote Oorlog op de voorgrond zullen treden.
Op de spoorwegbrug van Nimy zullen luitenant Maurice James Dease en soldaat Sidney Frank Godley van het 4th Royal Fusiliers zich door hun heldenmoed onderscheiden. Zij maakten deel uit van dezelfde sectie mitrailleurs en hadden tot taak om de terugtrekking van hun bataljon in de namiddag van 23 augustus 1914 te dekken. Terwijl de soldaten uit zijn sectie een na een vielen, bleef de gewonde luitenant Dease, niettegenstaande alles, de vijand beschieten. Hij werd uiteindelijk van het slagveld afgevoerd en bezweek later aan zijn verwondingen. Godley was alleen achtergebleven en nam de achtergelaten mitrailleur over. Op zijn beurt zwaar gewond verzamelde hij zijn laatste krachten, haalde zijn wapen uit elkaar en gooide het in stukken in het kanaal om het niet in de handen van de vijand te laten vallen. Hij werd gevangen genomen.

Zij werden beiden onderscheiden met het Victoria Cross, Dease postuum in tegenstelling tot Godley die de oorlog zou overleven. Ze werden de eerste soldaten uit de Grote Oorlog die deze decoratie ontvangen hebben, de hoogste die aan een soldaat uit het Britse leger toegekend kon worden. Het is dit evenement dat de plaat herdenkt die op 9 april 1939 werd onthuld. Het stoffelijk overschot van Maurice Dease rust vandaag op de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

50.475267, 3.945348