TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsbegraafplaats Leopoldsburg

Op deze Belgische Oorlogsbegraafplaats zijn 1312 Belgische Oorlogsgraven uit beide wereldoorlogen. Die uit de Eerste Wereldoorlog staan in perken, uit de Tweede Wereldoorlog staan ze in lange rijen.

Op de oorlogsbegraafsplaats staan twee kapellen als eerbetoon aan de slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Helemaal achteraan in een hoekje op de Belgische Oorlogsbegraafplaats in Leopoldsburg zijn een aantal graven van Russische krijgsgevangenen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

Leopoldsburg was oorspronkelijk een Duitse oorlogsbegraafplaats na de eerste wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 werden de meer dan 500 Duitse graven overgebracht naar de grote Duitse verzamelbegraafplaats van Lommel. Op de vrijgekomen plek werden omgekomen Belgische militairen, politieke gevangenen, gedeporteerden en gefusilleerde Belgen van de Tweede Wereldoorlog begraven alsook enkele Russische krijgsgevangenen.

Het belangrijkste architecturale element is de oude Duitse herdenkingskapel, die eind jaren 1940 aangepast werd als herdenkingskapel voor de omgekomen krijgsgevangenen van beide wereldoorlogen.

In plaats van ‘Den bis in den Tod Getreuen’ staat er nu als opschrift: "hic jacet belli captivus Ignotus / onbekend KG / 1914 1918 - 1940 1945".

Binnen werden ook twee authentieke elementen van de Duitse kapel hergebruikt: een bronzen schild met zwaard en een geschilderd glas met de zegenende Christus en de apostelen Petrus en Paulus.

Bij de uitbreiding in de jaren 1940 kwam aan de oostkant van de begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog een tweede kapel als kopie van de verbouwde Duitse kapel.
De tweede herdenkingskapel herinnert aan de politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog.

Bron :

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar, Marie-Christine Vinck & Christiaen Callens
  • Foto's: Marie-Christine Vinck
  • 3970Leopoldsburg.Be
  • WELKOM IN’T KAMP