TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolperstein Seuffertstraße 5

Deze Stolperstein / Struikelsteen herdenkt:

* Andreas Hitzler, geboren 1906, gearresteerd op 1 november 1936, preventieve hechtenis, veroordeeld in 1937 op grond van §175, Dachau, Mauthausen, vermoord op 2 mei 1940.

In Nürnberg (Neurenberg) legde de politie in de jaren dertig strenge beperkingen op aan homoseksuelen. Andreas Hitzler, een bakkerij-assistent, was in 1929 gearresteerd en werd in 1932 voor het eerst veroordeeld voor het overtreden van de zogenaamde "Gay Paragraaf 175" (§175). Nadat een partner hem in een rechtszaak had genoemd, werd hij in 1936 opnieuw gearresteerd en veroordeeld op grond van §175. Vier jaar later stierf hij in het concentratiekamp Mauthausen.

Het kamp Mauthausen werd in 1938 in Oostenrijk gevormd en de eerste gevangenen werden overgebracht vanuit Dachau. In 1940 werden het en zijn subkamp Gusen geclassificeerd als kampen voor onverbeterlijke en asociale gevangenen die veroordeeld waren tot de zwaarste omstandigheden. De gevangenen droegen emblemen die weergaven hoe de Duitsers hen categoriseerden - zoals crimineel, politieke tegenstander, Jehovah's getuige, enz. Een roze driehoek was het basisembleem voor homoseksuele gevangenen. Emblemen kunnen meerdere categorieën weerspiegelen. De toegewezen categorieën bepaalden hoe hard een gevangene werd behandeld en dus hoe lang hij of zij overleefde.

Gevangenen werkten in de steengroeven en leverden graniet voor Hitlers monumentale bouwprojecten. Ondanks een gebrek aan geschoolde arbeiders, werden de gevangenen systematisch doodgewerkt. In 1942 verlegde het hoogste nazi-bestuur het zwaartepunt van alle concentratiekamparbeid om de oorlogsinspanning rechtstreeks te ondersteunen. In 1943 begon Mauthausen dwangarbeid te leveren aan Messerschmidt, die straaljagers produceerde.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)