TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolperstein Hallplatz 21

Stolperstein / Struikelsteen herdenkt:

* Karl Kloss, geboren 1895, sinds 1936 gearresteerd en veroordeeld op grond van §175. 1944 Speciale rechtbank van Neurenberg, vóór het vonnis pleegde zelfmoord op 8 juni 1944.

Nadat de nazi's in 1935 de "homoparagraaf" §175 aanscherpen, schoot het aantal vooronderzoeken tegen homoseksuelen omhoog. Karl Friedrich Kloss werd meerdere keren veroordeeld. Toen hij in 1944 terechtstond als "gevaarlijke gewoontemisdadiger" en met "uitroeiing" werd bedreigd, hing hij zichzelf tijdens zijn hechtenis op met een hemdstrip. Omdat hij voor het laatst als portier werkte in een hotel aan Hallplatz 21, werd daar in oktober 2017 een Stolperstein voor hem geïnstalleerd.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)