TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Frauentorgraben 17

Stolperstein / Struikelsteen voor:

* Rudolf Brinkmann, geboren 1908, gearresteerd december 1934, 1935 veroordeeld op grond van § 175, gevangengenomen 1941 Flossenbürg, vermoord 17 november 1941.

Rudolf Brinkmann verhuisde als student naar Berlijn, waar hij als homo kon leven ondanks de repressie van de nazi's die in 1933 aan de macht waren gekomen. In 1934 werd hij gearresteerd tijdens een Gestapo-inval en werd hij naar het concentratiekamp Lichtenburg gestuurd voor 8 maanden. Daarna mocht Rudolf Brinkmann noch studeren, noch een opleiding tot boekverkoper volgen. In 1938 vond hij eindelijk werk in Neurenberg en huurde hij een kamer in Frauentorgraben 17. Nadat een 23-jarige, met wie hij op het centraal station van Neurenberg had gesproken, hem aan de kaak had gesteld, werd Brinkmann naar de gevangenis gestuurd en vervolgens naar het concentratiekamp Flossenbürg in Mei 1941, waar hij zes maanden later werd vermoord.

Flossenbürg werd opgericht als een kamp voor criminelen, van wie de zwaarste het kamp gedurende zijn bestaan ​​domineerde, zelfs toen andere soorten gevangenen werden toegevoegd. De nazi's beschouwden deze gevangenen als wegwerpbaar en dwongen hen om onder zware omstandigheden te werken ("vernietiging door arbeid"). Arbeiders ontgonnen eerst graniet voor nazi-monumenten en maakten vervolgens onderdelen voor Messerschmidt ME-109-vliegtuigen.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)