TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Protestantse Begraafplaats Gendringen

Op de Protestantse begraafplaats in Gendringen liggen twee Nederlandse oorlogsgraven, van:

- Abe Drijver
Onderwijzer, geboren op 15 december 1910 te Leeuwarden, geëxecuteerd op 9 oktober 1944 te Anholt (Duitsland). Gelijk na de bevrijding herbegraven op het Nederlandse Hervormde kerkhof te Gendringen. Zoon van Jisk Drijver en Jannigje Post. Gehuwd met Elisabeth Oost. Beschuldigd van verzet en het voeren van een geheime organisatie, verboden wapenbezit en sabotage. Na het vonnis is Abe gefusilleerd. Abe Drijver wonende op de Grotestraat 87 te Gendringen.

- Johannes Cornelis van Oosten:
Slachtoffer Kamp Rees. Op 18 februari 1945 werd in het noodhospitaal te Gendringen opgenomen
Johannes Cornelis van Oosten geboren 1 augustus 1910 te Delft. Getrouwd met Sara Wijnands en wonende op de Bantamstraat 49 te Haarlem. Deze persoon overleed alhier door ondervoeding en uitputting op 28 februari 1945 en werd op 3 maart 1945 begraven op het Ned. Herv. Kerkhof te Gendringen.

Tevens ligt hier:
- G.J. Gemmink
Gemmink was gemeentewerker in de gemeente Gendringen. Na de bevrijding melde hij zich vrijwillig om gevonden munitie op te slaan in een schuurtje aan de Ulfseweg onder Engbergen. Op 11 mei 1945 ging het mis: een ''explosie'' die in de verre omtrek was te horen.
G.J. Gemmink werd op een afstand van het schuurtje gevonden.
Helaas kwam G.J.Gemmink hierbij om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ronny Bosmann & Maarten Koudijs
  • Foto's: Ronny Bosmann (1, 2), Maarten Koudijs (3)