TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Halifax HR 724 NP-W

Net terug van de nachtelijke aanval van 11 juni 1943 op Düsseldorf moest de bemanning van de Halifax HR724 NP-W zich op 12 juni weer klaarmaken voor een nachtelijke aanval op Bochem.

De Halifax HR724 NP-W behoorde toe aan het Bomber Command No.158 Squadron te Lisett, een klein vliegveld aan de oostkust van Engeland.

Halifax HR724NP-W was op de terugweg naar huis nadat het centrum van Bochum en het Ruhrgebied was gebombardeerd. Halifax HR724 NP-W zend om 2.20 een noodoproep voor hulp uit dat werd ontvangen door de zendmast bij Hull aan de Engelse kust.

De vloot armada verloor die nacht 14 Lancasters en 10 Halifaxes waaronder de Halifax HR724 NP-W. Op 13 juni 1943 om 2.30 maakte de Halifax HR 724 NP-W een noodlanding tussen Silvolde en Ulft. Het vliegtuig vloog in brand en het hulpgeroep uit de Halifax was afgrijselijk.

Omdat wij niet vergeten:

Wireless Operator Hugh Telfer Wooldridge - Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof te Gendringen
Airbomber Edward Thurlow - Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof te Gendringen
Navigator Frank Oliver - Begraven op het Rooms Katholieke kerkhof te Gendringen
Airgunner Reginald John Cook - zwaar gewond, dezelfde dag nog overleden in een hospitaal te Amsterdam. Hij is begraven op De Nieuwe Ooster begraafplaats te Amsterdam

Flight Engineer Roger Victor Palland overleefde de crash POW
Pilot Service Basil Christopher Wordsworth overleefde de crash POW
Reargunner Edwin Ronald Mc Cunnell overleefde de crash POW

Eigendom: Stichting De Moezeköttel

Toegangspad via het Speeltuinpad in Ulft. Dit wandel/fietspad inlopen in oostelijke richting brug/bruggen over, gaat over riviertje en dan aan rechterkant T-splitsing fiets-wandelpad staat het in een hoek aan rechterkant.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maarten Koudijs & Hille Oppedijk
  • Foto's: Maarten Koudijs