TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Camouflageperron Volkel

Tekst bij het monument:

Meteen na de Duitse inval in 1940 werd besloten om het Vliegveld Volkel aan te leggen, hetgeen in de tweede helft van 1940 en de eerste helft van 1941 gebeurde. Dit was een van de vliegvelden, die dienden om het Ruhrgebied tegen geallieerde luchtaanvallen te beschermen. Uiteraard moet op een vliegveld munitie voor de vliegtuigen en het afweergeschut worden aangevoerd. Dit gebeurde per trein. Het Duitse lijntje werd hiervoor gebruikt.

Omdat men bang was voor luchtaanvallen op de munitietreinen die gelost moesten worden, werden de perrons gecamoufleerd. Aan beide zijden van de rails waren muren gebouwd, waar de wagons tussen werden geplaatst. Een groot zeil waarop ramen en deuren van een boerderij waren geschilderd werd hierna over de muren getrokken en hiermee was de trein gecamoufleerd. De fundering van een vijftal van dergelijke camouflagemuren is nog over en eentje ervan is op deze plaats zichtbaar gemaakt. De ijzeren constructie geeft aan hoe hoog de camouflagemuren waren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)