TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graafs Kazemattenmuseum

Geschiedenis
In 1936 werden ter bescherming van de brug over de Maas twee kazematten geplaatst. Beide staan op de zuidelijke oever. Kazemat Noord bestrijkt de noordkant van de brug, kazemat Zuid de zuidkant. Zuid is de grootste van de twee en kan in de lengterichting over de brug heenschieten. In mei 1940 werd de brug na wat schermutselingen opgeblazen. Later werd deze weer hersteld. In 1944, tijdens operatie Market Garden, wist luitenant John S. Thompson met zijn peloton de brug te veroveren. Dit nadat een bazookaschutter het Duitse afweergeschut op kazemat Zuid had uitgeschakeld. In 2004 werd er een monument voor deze actie bij de brug onthuld, ook werd de brug vernoemd naar Thompson.

In 1999 werden de kazematten weer opengesteld voor het publiek. Een klein groepje vrijwilligers wist zo de collectie op te bouwen. Vanaf 2011 zijn de kazematten als Graafs KazemattenMuseum samen met het Graafs Museum in de stad zelf onderdeel van de Stichting Graeft.

Bijzonderheden
Het museum is ingericht in beide rivierkazematten bij de Maasbrug. Alleen dat al maakt het een zeer bijzondere locatie. In kazemat Noord wordt de geschiedenis van mei 1940 verteld, en in kazemat Zuid operatie Market Garden en de bevrijding in 1944. Een Nederlands uniform uit 1940 en een Amerikaans uniform uit 1944 maken beide kazematten het bezoeken waard. Het is goed te zien hoe beide kazematten delen van de brug bestrijken. Je kunt door de schietgaten precies zien waar op gemikt kon worden. Het uitzicht vanuit kazemat Zuid, direct de brug over, geeft goed aan hoe de verdediging was ingericht.

Waarom bezoeken?
De omgeving van het museum, de twee kazematten, de brug en het gemaal "Van Sasse" is niet meer veranderd sinds het einde van de oorlog. Alleen dat al maakt het het bezoeken meer dan waard. Het feit dat je beide kazematten nog in kunt maakt het uiteraard nog mooier. Van de buitenkant lijken ze namelijk niet heel groot. Kazemat Noord telt echter twee verdiepingen en Zuid zelfs drie. Bij beide ligt de onderste verdieping ondergronds. Het zijn kazematten waarvan er niet veel meer van in Nederland te vinden zijn.

Het museum zelf heeft een ruime collectie aan foto's en ander materiaal die een bijzondere blik in het verleden bieden, zowel uit de periode mei 1940 als de Market Garden periode. Bijzonder is ook een originele kaart van Generaal Gavin, destijds commandant van de 82nd Airborne Division. De kaart was onderdeel van een weddenschap, wie er het eerste in Berlijn zou zijn. Helaas voor Gavin wonnen de Russen.

Locatie
Grave is een oud vestingstadje, via de VVV worden er dan ook rondleidingen georganiseerd door het stadje. Het Graafs Museum is uiteraard ook het bezoeken waard. Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en Liberty Park in Overloon liggen ook redelijk dichtbij. In Kalkar, over de grens in Duitsland is in een oude kerncentrale een compleet pretpark gebouwd. Eventueel kan er dan ook worden doorgereden naar Xanten waar een Romeins stadje is nagebouwd.

De toekomst
Nu de kazematten onderdeel zijn van de Stichting Graeft Voort biedt dat de mogelijkheid om verder te professionaliseren. De collectie zal worden uitgebreid in samenwerking met andere musea. Er zullen meer schoolklassen uit de regio worden uitgenodigd om kinderen te leren wat er hier gebeurd is. Dit alles maakt het bezoeken van de kazematten zeker de moeite waard.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes
  • Foto's: David Izelaar (1, 2), Jeroen Koppes (3, 4, 5, 6, 7)

Gerelateerde boeken