TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Andries Joustra

Het monument voor Andries Joustra, in de zuidmuur van de toren, is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 22 augustus 1944 te Vught door de bezetter is gefusilleerd.

Andries Joustra werd geboren op 13 oktober 1919. De landarbeider streed in de meidagen van 1940 aan de Grebbelinie en keerde na de Nederlandse capitulatie naar zijn geboorteplaats terug. In de loop van 1941 begon hij met zijn illegale werk, zoals het verspreiden van Vrij Nederland. Later bemoeide hij zich meer met het leggen van contacten voor een vluchtroute naar Engeland. In de herfst van 1942 werkte hij mee aan de overval op het stadhuis van Bolsward en kort daarop werd het Bolswarder arbeidsbureau in brand gestoken. Verder speelde Joustra een rol bij de overval op het distributiekantoor te Wommels op 23 oktober 1942, terwijl hij op 14 oktober al had meegewerkt aan de kraak op het Jouster kantoor van de distributiedienst.

Door al deze activiteiten had 'Rinke', zijn schuilnaam in het verzet, de aandacht van de bezetter getrokken. Het politieblad meldde dat iedereen die Joustra in handen van de bezetter zou spelen, dood of levend, kon rekenen op een beloning van ƒ10.000,-. Joustra dook onder en kwam terecht bij de Knokploeg in Haarlem. Later trok hij weer naar het Noorden en vestigde hij zich in het Drentse dorp Schoonoord, waar hij zich weer bezig hield met distributiezaken. In mei 1944 werd Joustra in Assen gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Vught, waar hij op 18 augustus 1944 werd gefusilleerd. In Oosterend is een straat naar Andries Joustra vernoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)