TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Mamaj-heuvel - "Herinnering van de Generaties"

"Herinnering van de Generaties" is het eerste onderdeel van het immense monumentencomplex op de Mamaj Koergan (Mamaj-heuvel) en bestaat hoofdzakelijk uit een 17 meter hoge bas-reliŽf sculptuur van een processie van mensen met bloemen, kransen en vaandels ter nagedachtenis aan hen die vochten voor het leven en vrijheid. Daarnaast zijn hier ook sokkels met heilige grond uit de Heldensteden en een gedenksteen met de volgende opschrift:

"Jaren en decennia zullen verstrijken. Nieuwe generaties mensen zullen ons vervangen. Maar hier, aan de voet van een groots monument van de overwinning, zullen kleinkinderen en achterkleinkinderen van de helden naartoe komen. Ze zullen hier bloemen naartoe brengen en kinderen meebrengen. Hier zullen mensen, terwijl ze denken aan het verleden en dromen over de toekomst, hen gedenken die omgekomen zijn terwijl ze het eeuwige vuur des levens beschermden."

Mamaj Koergan:

De Mamaj-heuvel ("Hoogte 103.0" op militaire stafkaarten) was het hoogste punt in Stalingrad (nu: Volgograd) en daarmee een gewild doelwit van het Duitse 6de Leger tijdens de slag om Stalingrad. Op 13 september 1942 werd er voor het eerst om deze heuvel gevochten, die toen verdedigd werd door elementen van de Sovjet 62ste Leger. De Russen hadden de heuvel versterkt met loopgraven, bunkers, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden. Toen de Duitsers de heuvel na hevige gevechten hadden veroverd, begonnen ze vanaf hier het centrum van de stad te beschieten. De Sovjet 13de Garde-geweer Divisie veroverde de heuvel terug op 16 september. De volgende dag bestond de divisie praktisch niet meer (bijna alle 10,000 manschappen van deze divisie hadden het leven gelaten of waren vermist).
De Duitsers vielen de heuvel soms wel 12 keer per dag aan, om vervolgens een hevige tegenaanval te ontvangen van de verdedigers. Mamaj-heuvel wisselde meerdere malen van eigenaar tijdens de slag. Op 27 september werd de hoogte voor de helft veroverd door het 6de Duitse Leger. De andere helft was nog in handen van de Sovjets. De verdedigers hielden het uit tot 26 januari 1943, toen het Sovjet winteroffensief de Duitsers definitief van de heuvel verjaagde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Auke de Vlieger

Gerelateerde boeken