Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Mamaj-heuvel - "Plein voor de Helden"

Het "Plein voor de Helden" is het vijfde onderdeel van het immense monumentencomplex op de Mamaj Koergan (Mamaj-heuvel) en bestaat hoofdzakelijk uit een vijver met een oppervlakte van 2202 vierkante meters met aan weerskanten een rij standbeelden. De langwerpige vijver symboliseert de rivier Volga, die tijdens de slag om Stalingrad een uitstekende natuurlijke hindernis bleek te zijn tegen de vijand. Aan de linker kant van het plein is ook nog een 112 meter lange muur met de volgende inscriptie:

"IJzeren wind werd in hun gezichten geblazen, maar zij bleven oprukken en keer op keer werd de vijand overmeesterd met het gevoel: werden zij werkelijk aangevallen door mensen? Waren zij sterfelijk?"

Mamaj Koergan:

De Mamaj-heuvel ("Hoogte 103.0" op militaire stafkaarten) was het hoogste punt in Stalingrad (nu: Volgograd) en daarmee een gewild doelwit van het Duitse 6de Leger tijdens de slag om Stalingrad. Op 13 september 1942 werd er voor het eerst om deze heuvel gevochten, die toen verdedigd werd door elementen van de Sovjet 62ste Leger. De Russen hadden de heuvel versterkt met loopgraven, bunkers, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden. Toen de Duitsers de heuvel na hevige gevechten hadden veroverd, begonnen ze vanaf hier het centrum van de stad te beschieten. De Sovjet 13de Garde-geweer Divisie veroverde de heuvel terug op 16 september. De volgende dag bestond de divisie praktisch niet meer (bijna alle 10,000 manschappen van deze divisie hadden het leven gelaten of waren vermist).
De Duitsers vielen de heuvel soms wel 12 keer per dag aan, om vervolgens een hevige tegenaanval te ontvangen van de verdedigers. Mamaj-heuvel wisselde meerdere malen van eigenaar tijdens de slag. Op 27 september werd de hoogte voor de helft veroverd door het 6de Duitse Leger. De andere helft was nog in handen van de Sovjets. De verdedigers hielden het uit tot 26 januari 1943, toen het Sovjet winteroffensief de Duitsers definitief van de heuvel verjaagde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken