TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fyodor Poletaev Park Kuzminki

Park genoemd naar de held van de Sovjet-Unie Fyodor Poletaev. Fyodor Poletaev was een Sovjet-soldaat en deelnemer aan de Italiaanse verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Poletaev, geboren in de regio Ryzan, was een soldaat in het 28th Guards Artillery Regiment aan het begin van de Grote Patriottische Oorlog. In de zomer van 1942 werd zijn eenheid door de vijand omringd en werd Poletaev gevangen genomen. Hij bracht tijd door in Duitse concentratiekampen in Vyazma en vervolgens in Polen, JoegoslaviŽ en ItaliŽ, nadat hij verschillende succesvolle maar kortstondige pogingen had gedaan om te ontsnappen.

In de zomer van 1944 ontsnapte hij opnieuw, dit keer uit een kamp bij Genua met de hulp van Italiaanse communisten en sloot zich aan bij het Nino Franchi-bataljon van de Oreste-brigade. Poletaev stierf slechts drie maanden voor het einde van de oorlog in gevechten met de Duitsers in de vallei van de Scrivia-rivier.

Het monument in het park bestaat uit een steeg met stenen monumenten met de namen van helden van de Sovjet-Unie en verschillende voorbeelden van Sovjetwapens, voornamelijk naoorlogs geproduceerd. Er is een T-72 tank; een gepantserde auto BTR-60; een 85 mm antitankkanon D-48; een granaat van de atoombom RDS-3; 122 mm. houwitser D-30 en een helikopter Mi-8. Het monument is gemaakt in 2016.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin