Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Collectie Oldebroek en Omstreken 4045

Collectie Oldebroek 4045 en Omstreken is een nieuw museum aan de Hortensiastraat 7 in Wezep. Op 18 april 2018 is deze collectie met spullen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog geopend. Het is een startend museum voor de Noordoost Veluwe, Kampen en Zwolle.

De collectie is op dit moment nog klein van opzet. Het doel is het verzamelen, eventueel in bruikleen nemen, van zaken uit de periode 1940 - 1945 (hier wordt 40-45 genoemd, maar eigenlijk is het vanaf de mobilisatie op 28 augustus 1939), uit de gemeente Oldebroek en wijde omgeving (mag natuurlijk ook elders uit Nederland komen) en het verzamelde te bewaren, te onderhouden en tentoon te stellen voor publiek.
Op de Noordoost Veluwe en in Kampen en Zwolle zijn in de jaren 1940 tot en met 1945 Nederlandse, Engelse, Canadese en Duitse militairen geweest en wellicht ook nog militairen van andere nationaliteiten. Daarnaast politie, marechaussee, N.S.B., de B.S. en plaatselijke (verzets-)groepen. Verder zijn er vliegtuigen neergestort en een vliegende bom in Oosterwolde, en zijn er door heel de regio allerlei bommen gevallen. Heel bekend is natuurlijk de overvallen op de Distributiekantoren aan de Zuiderzeestraatweg in Wezep en in Elburg.
Het zou jammer zijn al die zaken uit de WO2 periode die hierdoor mogelijk nog ergens op een zolder of in een schuur liggen, daar te laten liggen en deze niet voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)