TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Taco Mesdagstraat 35

STOLPERSTEINE / STRUIKELSTENEN

Op 11-10-2018 zijn in Groningen hier Stolpersteine gelegd voor:
* Jacob Joachim Joseph van der Woude, geboren 1872, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 16 september 1943, Auschwitz.
* Klaartje van der Woude-de Vries, geboren 1878, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 16 september 1943, Auschwitz.

In 1911 trouwde Jacob van der Woude, handelsagent, met Klaartje (Clara) de Vries. Ze kregen twee dochters: Aaltje (genaamd Ali, geboren 1912) en Flora Greta (genaamd Florie, geboren 1915). Het gezin verhuisde in 1923 naar de Taco Mesdagstraat. In 1933 stopte Jacob met zijn werk als makelaar en was hij van plan te leven van huurinkomsten uit 4 grote gebouwen die hij in de loop van de tijd had verworven. Hij steunde de Jewish Territorial Association (onderdeel van de beweging om een autonoom Joods grondgebied te vestigen), was voorzitter van een organisatie die arme schoolkinderen hielp en was secretaris van een Langetermijncommissie in Groningen. Tijdens de oorlog werkte Jacob bij de Joodse Raad, waar hij werd beschreven als een zorgvuldig werkende, beschaafde man. Hij en Clara werden in februari 1943 naar Westerbork gestuurd en vervolgens naar Auschwitz.

Hun jongste dochter, Florie, ging in 1935 naar Palestina, trouwde en keerde terug in 1937, en wist in 1940 naar Engeland te ontsnappen.

Hun andere dochter, Ali, trouwde in 1941 met de arts Elie Aron Cohen. Het echtpaar verhuisde naar Aduard, een dorp in de buurt van Groningen en kreeg een zoon, Aron. In september 1942 waren ze op het Van Brakelplein 45 in Groningen. Alle drie werden ze naar Westerbork en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. Aaltje Cohen-van der Woude en de 4-jarige Aron Elie Cohen werden op 16 september 1943 in Auschwitz vermoord. Aaltje en de kleine Aron worden herdacht op een monument in Aduard. Elie Aron Cohen overleefde zowel Auschwitz als de oorlog en stierf in Arnhem op 84-jarige leeftijd. Hij schreef een aantal boeken over concentratiekampen en het "postconcentratiekampsyndroom" bij overlevenden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)