TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven Familie Aalders

Ulft 30 maart 1945
Goede Vrijdag 30 maart 1945

Vader en moeder Aalders zijn met hun kinderen gezamenlijk in de keuken bezig aan hun warme maaltijd.

Rond 17.00 een explosie buiten !

Er wordt geschreeuwd !

'''' NAAR DE KELDER ''''

Moeder met dochtertje Ida in haar armen en vader die achteraan loopt rennen gezamenlijk met de kinderen
Jan, Gerrit, Bertus, Bennie, Joep, Wim, Herman, Hennie en Frans naar de kelder.
Een opstopping voor de kelder .

Gerrit, Bertus, Joep, Frans en Herman kunnen de kelder bereiken. Op dat moment een " explosie " heel dichtbij. Met een donderend geraas knallen de scherven en luchtdruk door de gang van het huis.
Dan is het stil. Vader ligt in de keuken, moeder ligt met dochter Ida in haar armen op de trap, de jongens Jan, Bennie, Wim en Hennie hebben de kelder niet kunnen bereiken. Een drama voor de familie Aalders en een trauma voor de kinderen die de kelder wel hebben kunnen bereiken. Duitse soldaten en omstanders komen te hulp en al gauw is de pastoor ook aanwezig. Moeder Bernardina en haar kinderen hebben nog net op tijd de H. sacramenten der stervenden mogen ontvangen. De gewonden werden op een ladder naar de timmerman werkplaats van buurman Gerritsen gedragen.

Wat was er gebeurd?
Een Duitse mitrailleursopstelling die was geplaatst op het dak van de DRU ( modelzolders ) werd onder vuur genomen door een geallieerde jachtvlieger.
De jachtvlieger mist doel en de raketbom slaat in bij de voordeur van de Familie Aalders.
Het kan een shrapnel granaat geweest zijn ( splinterbom ), maar er waren meerdere explosies te horen, dus kunnen het ook 8 x 75 mm RP-3 raketten ongeleid geweest zijn. In de volksmond raketbommen genoemd; deze waren afkomstig van de Hawker Typhoon jager.

Moeder ligt met haar vijf kinderen begraven op de RK Begraafplaats St. Antoniusparochie te Ulft.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Maarten Koudijs
  • Foto's: Maarten Koudijs