TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geheime Begraafplaats Hechtel

Begin 1942 besliste het Duitse opperbevel om een geheime plaats op te richten waar doodvonnissen konden worden voltrokken. De plek moest goed verborgen zijn, liefst in het bos en mocht niet bereikbaar zijn voor gewone mensen. Het voormalige oefenterrein van het Belgische leger in Hechtel werd geschikt bevonden en in mei 1942 werd de eerste gijzelaar vermoord in Hechtel.

Het kerkhof ligt dicht bij de baan Hechtel Leopoldsburg. Bij het militaire pomphuis (een wit huis omringt door een betonnen muur) moet je afdraaien. Dan kom je op een betonbaan (Doorgang E) die van het leger is dus verlaat deze baan zeker niet! Als je de baan een kilometer volgt kom je er op uit. Nogmaals schrik niet als je een militair voertuig tegenkomt maar ga zeker niet verder het bos in!

Je gaat onder een boog door met daarop 1940-1944 en aan je rechterkant staat er een bord met daarop "Duin der gefusilleerden". Dan ga je verder en zie je 4 palen staan waar de gevangen aan werden vastgebonden met daarachter een houten wand die de kogels moesten tegenhouden. Daarna wandel je verder en kom je uit bij de graven.

Volgens schattingen zouden er 204 stoffelijke overschotten zijn teruggevonden, waaronder 2 RAF bemanningsleden. Die twee waren lid van de bemanning van een Lancaster LL762 die in Herenthout gecrasht is. Door de Flak geraakt boven Beverlo zijn ze uit het vliegtuig geslingerd en door de Duitsers gevonden en op het dichtstbijzijnde begraafplaats in Hechtel begraven. De rest van de Lancaster crew is bij de crash gestorven en rust nu op de Heverlee War Cemetery.
Voor de rest zouden er officieel geen stoffelijke resten meer aanwezig zijn op het kerkhof. Iedereen die er omkwam is teruggevoerd naar zijn plaats van herkomst. Er staan wel nog betonnen kruizen met de namen er op.

Elk graf (174) kreeg een qr-code waarmee het verhaal van elke geïdentificeerde geëxecuteerde kan worden opgevraagd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michiel Stinckens & Rene Torsin
  • Foto's: Rudi Triki (1), Michiel Stinckens (2, 3), Rudi Rasker (4, 5)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

De duinen der gefusilleerden