TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belgische Oorlogsgraven Leuven

Op de stedelijke begraafplaats te Leuven zijn talrijke graven van Belgische militaire en burgerlijke slachtoffers van de beide wereldoorlogen.
In de crypte onder het oorlogsmonument rusten 200 gesneuvelde militairen van de Eerste Wereldoorlog en burgerslachtoffers die omkwamen tijdens de augustusdagen van 1914 en de daaropvolgende oorlogsjaren.
Er zijn ereperken met de graven van militairen, verzetsstrijders en politieke gevangenen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn eveneens graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog verspreid over de begraafplaats.

Graf van Alphonse VERLOOY (13.11.1923 - 25.3.1945)
" 1ste Oorlogsvrijwilliger
roemrijk gesneuveld
op de rechter oever
van den Rhijn te Stapp "

" Remember "
De broederschap van het 4de Fusiliers.

Het 4de Fusilier bataljon werd opgericht in Tervuren op 11 oktober 1944. Op 8 december kwam het onder het commando van het 9th US Army van de 12th US Army group.
Op 5 januari 1945 trok het nazi-Duitsland binnen, op 25 maart staken ze de Rijn over in de buurt van Driessen.
Bij de ontploffing van een obus op 4 meter van de groep werd Alphonse Verlooy gedood door een granaatscherf. Hij was de eerste Belgische soldaat die sneuvelde aan de boorden van de Rijn. Hij werd in Leuven met militaire eer begraven op woensdag 4 april.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2, 3, 5), Marie-Christine Vinck (4)