TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Vaassen

Op de Algemene Begraafplaats te Vaassen aan de Apeldoornseweg bevinden zich aan de oostzijde 12 oorlogsgraven van het Gemenebest. Het is de laatste rustplaats van de bemanningsleden van de 2 vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog nabij Vaassen zijn neergestort op respectievelijk 27 september 1943 (Halifax) en 7 april 1945 (Wellington).

Op 9 november 2002 werd op initiatief van Stichting ĎBroken Wings í40 Ė 45í Vaassen e.o. tegenover deze graven een gedenkzuil onthuld ter nagedachtenis aan wijlen mevrouw Rieki Mulder ten Kate die zich persoonlijk heeft ingezet voor de realisatie van deze graven. Inmiddels zijn op diverse plekken in en rond Vaassen herdenkingszuilen geplaatst.

Stichting ĎBroken Wingsí, opgericht in 1997, organiseert ieder jaar rond 11 november (Poppy Day) op de begraafplaats een herdenkingsbijeenkomst en verzorgt op of rond 5 mei een herdenking nabij Gortel (Veenwegje) voor de hier op 16 december 1942 omgekomen bemanning van een Sterling bommenwerper. Ieder jaar wordt hieraan door een groot aantal Air Gunners (veteranen van The British Air Gunners Association) deelgenomen. Voorts is onder auspiciŽn van Broken Wings een lespakket samengesteld voor alle basisscholen in de gemeente Epe met lesbrieven over de verschillende gebeurtenissen in en rond Vaassen in WOII.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Broken Wings í40 Ė í45 Vaassen
  • Foto's: Bert Deelman (1), Geerd Boogaard (2), Fedor de Vries (3)