TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Voormalige Villa & Bunker Arthur Seyss-Inquart

Aan de Loolaan te Apeldoorn staat het voormalige buitenverblijf en de bunker van Arthur Seyss-Inquart. Seyss-Inquart was tussen 1940 en 1945 de 'Reichskommissar fŁr die besetzten Niederlande'. Zowel de villa als de bunker zijn momenteel niet toegankelijk voor het grote publiek.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Eric Dullaart (1,2), Kaj Metz (3) & Wilfred Mengerink (4,5)

Gerelateerde boeken

jun2019

Bunker van hoogste nazi-leider bezet Nederland open voor publiek

De bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart is na een grondige renovatie voor het eerst sinds jaren weer geopend voor publiek. Groepen bezoekers mogen op aanvraag met een gids naar binnen.

Lees meer

sep2017

Apeldoornse bunker Seyss-Inquart ligt bloot

De werkzaamheden aan de nazibunker aan de Apeldoornse Loolaan zijn begonnen. De klimop is verwijderd en de bovenkant afgegraven, waardoor de bunker nu veel beter is te zien.

Lees meer

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 13 augustus 2008

Seyss-Inquart, Arthur

Arthur Seyss-Inquart is het meest bekend als rijkscommissaris voor het bezette Nederland. Voordat hij echter van 1940 tot 1945 de functie van hoogste vertegenwoordiger van het bezettingsapparaat in Nederland bekleedde, vervulde hij ook in Oostenrijk en Polen belangrijke posities binnen het nationaalsocialistische bestuur. In Oostenrijk had hij een belangrijke rol bij de eenwording van dat land met Duitsland in 1938, de zogenaamde Anschluss. Gedurende zijn hele carriŤre voerde hij een op het oog tegenstrijdige politiek; enerzijds was hij de intellectueel die een relatief gematigde politiek voorstond, anderzijds een fanatieke nationaalsocialist die vond dat alles Ė kerk, familie en een eigen mening Ė moest wijken voor volk, rijk en FŁhrer. In dit artikel wordt getracht om beide gezichten van Seyss-Inquart te laten zien. Daarbij ligt de nadruk vooral op de periode dat hij werkzaam was in Nederland.

Lees meer (1)