TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Lancaster ED928

Tekst op het monument:

"Neergestorte bommenwerper in Wittevrouwen

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland vanuit Engeland zwaar gebombardeerd. Bommenwerpers vlogen daarbij regelmatig in grote formaties over Utrecht.

Vroeg in de nacht van 23 juni 1943 wordt een bommenwerper neergeschoten en stort brandend en uiteindelijk in stukken uiteen vallend neer in de wijk Wittevrouwen. Onderdelen van het vliegtuig komen her en der verspreid in de wijk terecht, waarbij 44 huizen beschadigd werden en vijf doden onder de burgerbevolking en meerdere gewonden te betreuren waren.

Het grootste deel van de bommenwerper kwam op deze plek neer op de woningen Kapelstraat 47 en 49, die geheel verwoest werden en waarbij vier doden vielen. Het vijfde slachtoffer was een bejaarde bewoner van Obrechtstraat 20, die wakker geschrokken uit bed in een gat stapte dat een brokstuk van het vliegtuig in de verdiepingsvloer had geslagen en de val niet overleefde.

Vijf leden van de vliegtuigbemanning kwamen om het leven en werden op diverse plaatsen in de wijk teruggevonden, onder meer in de woning Bollenhofsestraat 192, waar een bemanningslid door het dak sloeg en dood in de woning werd aangetroffen. De omgekomen bemanningsleden, drie Engelsen en twee Canadezen, zijn begraven op de begraafplaats Soestbergen.

De twee overige bemanningsleden wisten nog tijdig met hun parachute het vliegtuig te verlaten voordat het in de lucht uiteenviel. Ook zij kwamen in de wijk Wittevrouwen terecht, waarna ze krijgsgevangen werden gemaakt; zij hebben de oorlog overleefd."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT
  • Foto's: Samuel de Korte

Gerelateerde boeken

52.096668, 5.129216

WOII in foto's: Wakker worden van een neerstortende bommenwerper

apr2020

WOII in foto's: Wakker worden van een neerstortende bommenwerper

UTRECHT - Wie voor het eerst naar de foto kijkt vindt het misschien een ingewikkeld 'zoekplaatje'. Een stoel, een bed en een raam: het lijkt een inkijkje in een kleine slaapkamer in de Utrechtse wijk Wittevrouwen.

Lees meer