TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Offiziers-Gefangenenlager XB Nienburg

Oflag XB was een groot krijgsgevangenenkamp voor Franse officieren aan weerszijden van de moderne Ziegelkampstraße (de rij van 5 lange gebouwen met één verdieping aan de noordkant van de weg voorbij het ziekenhuis zijn allemaal originele krijgsgevangenkazernes). In de late avond van 4 februari 1945 werd een RAF-vliegtuig boven Nienburg door luchtafweer getroffen, die daarop zijn bommen overboord gooide die onopzettelijk in het zuidelijke deel van het kamp vielen (op wat nu het oostelijke gedeelte van Am Bürgerpark is op ongeveer 52 ° 38 ' 1.76 "N 9 ° 13'47.60" E), drie blokken barakken volledig vernietigden en 98 Franse officieren vermoordden en nog veel meer verwonden. Het vliegtuig wordt meestal geacht een Lancaster-bommenwerper te zijn die terugkeerde na een aanval op Hannover, maar dit lijkt alleen speculatie te zijn. RAF-records tonen slechts een troepenmacht van 50 Mosquito bommenwerpers die die avond Hannover aanvielen, waarvan er één tijdens de missie verloren was gegaan. Met 1500 kg aan bommen was de Mosquito zeker in staat de schade te veroorzaken, maar de precieze omstandigheden van de tragedie blijven onzeker.

De gedenktekens liggen aan weerszijden van wat later een zij-ingang was van de naoorlogse British Assaye Barracks. De poorten zijn permanent gesloten en de gedenktekens zijn nu op privéterrein, hoewel ze duidelijk door het hek kunnen worden bekeken. De steen aan de linkerkant van de oprit (west) luidt: 'In memoriam 4 feb 1945' en die rechts (oost) op een bronzen plaquette die aan het stenen blok is bevestigd, leest in het Frans: 'To the Memory of the Dead of Oflag AB. Een Duitse vertaling volgt dan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Andy Pegler
  • Foto's: Andy Pegler

52.6347528, 9.2294806