TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Zoelen

Op de Algemene Begraafplaats van Zoelen liggen vier Nederlandse Oorlogsgraven van Verzetsstrijders.
Het zijn de graven van:

- Johannes Jabobus Daalderop
- Izak Dasberg
- Cristinus Weijman
- Matthijs van Ommeren

Jan Daalderop uit Tiel was een fabrikant en een lid van het verzet, op 23 december 1944 is hij samen met vier andere mannen opgepakt en de dag daarna gefusilleerd.

Izak Dasberg was een Joodse man uit Haarlem, in 1939 verhuisde hij naar Tiel. Hij is nooit naar een concentratiekamp gedeporteerd omdat hij getrouwd was met een christelijke vrouw. Ook Izak werd op 23 december 1944 opgepakt en de dag daarna gefusilleerd.

Christinus Weijman was een winkelier en een lid van het verzet. Ook Christinus werd op 23 december 1944 opgepakt en de dag daarna gefusilleerd.

Matthijs (Thijs) van Ommeren hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog vele onderduikers aan distributiebonnen en valse papieren. Ook hielp hij de geallieerden bij diverse handelingen, tijdens een van die hulpacties werd hij door de Duitsers gearresteerd. Hij werd overgebracht naar een gevangenis en werd op 14 november 1944 gefusilleerd in Renswoude. Thijs wordt herdacht op het Verzetskruis Monument in Renswoude en op het Oorlogsmonument op de Begraafplaats in Zoelen.

Ook zijn hier twee Nederlandse oorlogsgraven van soldaten:

- Jacobus Haken
- Johannes Arie van Nieuwenhuijzen

Jacobus Haken was een Nederlandse Militair uit Mijdrecht, hij stierf op 11 mei 1940 tijdens de Duitse invasie.

Johannes Arie van Nieuwenhuijzen was een Nederlandse Militair uit Wissekerke, ook hij stierf op 11 mei 1940 tijdens de Duitse invasie. Hij zat in hetzelfde militaire onderdeel als Haken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Arjan Vrieze