Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Verzetskruis Monument

Op de Groeperkade in Renswoude staat tegenover restaurant "De Dennen" een eenvoudig wit kruis. Op het kruis is een bordje aangebracht met de namen van vijf verzetsmensen die hier op 14 november 1944 werden gefusilleerd. De fusillade was een represaillemaatregel omwille van een overval op een Duitse soldaat op de Groeperkade in Renswoude op 11 november 1944. De Duitse soldaat raakte bij deze overval zijn geweer kwijt en raakte gewond maar overleefde de aanslag.

Op 14 november 1944 werden vijf verzetsmensen uit de gevangenis in Utrecht gehaald:

Fekko J. Ebbens
Matthijs van Ommeren
Christiaan F. F. Frohn
Pieter M. Oltmans
Andreas J. A. van Oijen

Om half ťťn die middag werden zij op de Groeperkade gefusilleerd door een Duits vuurpeloton.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze

52.075881, 5.523631

Fotoverslag herdenking gefusilleerden 14 november 1944 te Renswoude

nov2014

Fotoverslag herdenking gefusilleerden 14 november 1944 te Renswoude

Op de Groeperkade in Renswoude staat tegenover restaurant De Dennen een eenvoudig wit kruis. Op het kruis is een bordje aangebracht met de namen van vijf verzetsmensen die hier op 14 november 1944 werden gefusilleerd. De fusillade was een represaillemaatregel omwille van een overval op een Duitse soldaat op de Groeperkade in Renswoude op 11 november 1944. De Duitse soldaat raakte bij deze overval zijn geweer kwijt en raakte gewond maar overleefde de aanslag. Op 14 november 1944 werden vijf verzetsmensen uit de gevangenis in Utrecht gehaald. Om half ťťn die middag werden zij op de Groeperkade gefusilleerd door een Duits vuurpeloton.

Lees meer