TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Wilsele

Op het kerkhof in Wilsele rusten 45 Gemenebest militairen. Al deze graven zijn uit de Tweede Wereldoorlog, heel opmerkelijk is dat al de slachtoffers zijn overleden in mei, op verschillende dagen en in 2 verschillende jaren nl. 1940 of 1944, het zijn Britse en Canadese graven.

Op twee graven van de 'Grenadier Guards' na zijn alle graven uit 1940 van militairen van de 'Coldstream Guards' die in mei 1940 een zware strijd hebben gestreden in het gebied rond Wilsele en Leuven. Na felle gevechten tussen de Britten en de Duitsers hebben de Britten het gebied tegen het einde van mei verlaten en was de omgeving bezet door de Duitsers.

Alle veertien graven uit 1944 zijn van 12 mei 1944, toen door het Britse 'Bomber Command' bombardementen uitgevoerd werden op het spoorwegen netwerk rond Leuven. Tijdens deze missie met 126 Lancasters en 6 Mosquito's raakte vier Lancasters verloren. Twee van deze Lancasters kwamen neer in Wilsele, vermoedelijk na een botsing tussen beide vliegtuigen in de lucht. Er waren geen overlevenden, deze bemanningsleden zijn op dit kerkhof begraven. Van de andere twee Lancasters is de eerste op de heenweg neergeschoten in Nederland, al deze bemanningsleden liggen begraven op de algemene begraafplaats in Aardenburg. De vierde crashte in Leuven, de bemanningsleden van deze Lancaster liggen begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Leuven.

De graven zijn achteraan op het kerkhof gelegen tegen twee muren aan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Jane's Fighting Aircraft of World War II
Avro Aircraft since 1908
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
The World’s Greatest Military Aircraft