Oorlogsgraven van het Gemenebest Gemeentelijke Begraafplaats Leuven

Op de Gemeentelijke Begraafplaats in Leuven rusten vijfentwintig Gemenebest militairen, de vijf rechtse graven zijn WW1 graven en de twintig linkse zijn WW2 graven. Al de graven uit de tweede wereldoorlog zijn uit 1940 of 1944, het zijn Britse, Canadese en Australische graven.

Zeven graven uit 1944 zijn van 12 mei 1944, toen door het Britse 'Bomber Command' bombardementen uitgevoerd werden op het spoorwegen netwerk rond Leuven. Tijdens deze missie met 126 Lancasters en 6 Mosquito's raakte vier Lancasters verloren. Van deze vier Lancasters werd de eerste op de heenweg neergeschoten in Nederland, al deze bemanningsleden liggen begraven op de algemene begraafplaats in Aardenburg. De volgende twee van deze Lancasters kwamen neer in Wilsele, vermoedelijk na een botsing tussen beide vliegtuigen in de lucht. Er waren geen overlevenden, deze bemanningsleden zijn op het kerkhof in Wilsele begraven, enkele kilometers van deze begraafplaats. De vierde crashte in Leuven, de bemanningsleden van deze Lancaster liggen begraven op deze begraafplaats.

De graven zijn in een klein erehofje gelegen. Naast dit erehofje is een Nederlands erehofje waar zich twee Nederlandse militaire oorlogsgraven bevinden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Paul Moerenhout
  • Foto's: TracesOfWar.com