TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument City of Military Glory Vyazma

City of Military Glory is een eretitel die is toegekend aan de burgers van Russische steden, waar soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog moed en heldendom hadden getoond. Steden die de status hebben gekregen die is toegekend, hebben een monument opgericht dat het wapen van de stad toont, samen met de tekst van de presidentiële ukaz, en op Defender of the Fatherland Day, Victory Day en de dag van de stad, openbare herdenkingen en feestelijke groet plaats.
Vyazma in de Oblast Smolensk werd bezet door nazi-Duitse strijdkrachten op 7 oktober 1941 na hevige gevechten met het Rode Leger. De 19e, 20e, 24e en 32e Sovjet veldlegers, samen met burgerwachters, hielden grote aantallen Duitse troepen bij in hun opmars naar Moskou. Vyazma werd op 12 maart 1943 tijdens de Rzhev-Vyazma-operatie door de Sovjets bevrijd.
Vyazma kreeg op 27 april 2009 de status van "City of Military Glory" door de president van Rusland, Dmitriy Medvedev, voor "moed, uithoudingsvermogen en massaheldenmoed, tentoongesteld door verdedigers van de stad in de strijd voor de vrijheid en onafhankelijkheid van de Vaderland". Op 8 mei 2009 vond een ceremonie plaats in het Kremlin van Moskou, waar de stad werd vertegenwoordigd door het hoofd van het stadsdeel Vyazemsky, Viktor Semeykin.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fyodor Telin & Wikipedia
  • Foto's: Fyodor Telin

55.210989, 34.284664