TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Bristol Blenheim L9447

27 juni 1940.

6 Bristol Blenheims van 235 Sqdn. RAF Coastal Command werden op missie gestuurd om in de omgeving van Amsterdam en de west-kant van de Zuiderzee uit te kijken naar schepen, speciaal landingvaartuigen, en om uit te kijken naar de bemanning van een Wellington bommenwerper die in de nacht vermist raakte voor de Nederlandse kust.

De Blenheims vertokken rond 13:00 uur vanaf hun basis in Engeland.

De formatie bereikte Nederland bij Noordwijk en vloog daarna richting Amsterdam. In de buurt van Schiphol werden de vliegtuigen beschoten door luchtafweergeschut.

Enige tijd later stopte het luchtafweergeschut doordat Duitse jachtvliegtuigen in de buurt waren welke de Blenheim bemanningen hadden zien opstijgen vanaf Schiphol. De Duitse Messerchmit Bf109's (onder leiding van Hptm Hubertus von Bonin van 1e Gruppe/Jagdgeschwader 54 en ondersteund door Bf109's van 2e Gruppe/JG54 onder leiding van Ltnt. Joachem Schypek, welke waren opgestegen vanaf vliegveld Waalhaven) onderschepten de Blenheim formatie welke zich verspreidde om aan hun belagers te ontkomen.

De Blenheim L9447, LA-Y, werd beschoten door diverse Duitse Messerchmitt's en raakte zwaar beschadigd. De bemanningsleden raakten gewond waarna de opdracht werd gegeven om het vliegtuig te verlaten.

Sgt Lancaster probeerde het noodluik in de vloer van de Blenheim te vergeefs te open.P/O Cronan verliet de Blenheim via het ontsnappingsluik bovenin de cockpit, maar raakte daarbij het staartstuk van de Blenheim en kwam om het leven. Terwijl Lancaster ook via het bovenluik de L9447 wilde verlaten werd de Blenheim weer beschoten en werd Lancaster uit het vliegtuig geworpen. Hij kan net op tijd zijn parachute openen en komt hard neer in een weiland.

Bij een nabij gelegen boerderij wordt hij verzorgd door een arts die hem daarna naar de plek brengt waar Cronan is neergekomen. Aldaar wordt Lancaster krijgsgevangene gemaakt door een Duitse soldaat.

Schutter Lloyd kon de L9447 niet verlaten door zijn verwondingen en komt om het leven tijdens de crash.

3 zonen van de familie van Wijk zijn op het land aan het werk aan de Poeldijk en zien de Blenheim neerstorten tegen de Poeldijk en zijn als eersten bij het vliegtuig.

Cronan en Lloyd werden op 1 juli 1940 op de begraafplaats te Waverveen begraven.

Aubrey Lancaster werd afgevoerd naar Duitsland waar hij als krijgsgevangene de rest van de oorlog zou doorbrengen.

Leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), afd. Vinkeveen-Waverveen, hebben nog enkele jaren na de oorlog de graven geadopteerd en herdenkingen gehouden op 4 mei.

In 1953 werden de stoffelijke resten van J.R. Cronan en P.L. Lloyd herbegraven op de Canadese militaire begraafplaats aan de Ruytershovenweg te Bergen op Zoom (N.Br.), waar zij begraven liggen in graf: plot 8, rij H, graf 8 en 9.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Chris van der Linden
  • Foto's: Chris van der Linden