TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Wellington Z1203 29 maart 1942

28/29 maart 1942.

Op de RAF basis Grimsby, Lincolnshire, werden 7 Vickers Wellington bommenwerpers, van 142 Squadron, gereed gemaakt door het grondpersoneel voor een missie naar de Duitse stad Lübeck.

De bommenlading van deze 7 Wellingtons bestond uit 1 bom van 1000 Lbs (453 kg) en 5 van 500 Lbs ( 227 kg).

In totaal gingen 234 bommenwerpers richting Lübeck waarvan 12 vliegtuigen niet zouden terugkeren, waaronder Wellington Z1203, met Squadron code QT-O van 142 Sqdn. welke zou neerkomen in een weiland te Mijdrecht.

Nadat de bommenwerpers hun bommen hadden gedropt boven Lübeck werd begonnen aan de terugvlucht.

De bommenwerpers moesten uitkijken voor de Duitse FLAK stellingen (luchtafweergeschut), zoeklichten en Duitse nachtjager vliegtuigen die de bommenwerpers probeerden neer te halen.

Wellington Z1203 kreeg problemen met de brandstoftoevoer van de motoren, misschien door FLAK schade , dit is niet geheel bekend. Wellington Z1203 vloog boven de Noordzee toen de bemanning zag dat ze met de resterende brandstof , Engeland niet zouden kunnen halen. De bemanning besloot terug te vliegen naar de Nederlandse kust om daarna boven land de Wellington te verlaten per parachute, wat een betere overlevingskans zou geven dan te springen boven zee.

Er werd koers gezet naar de Nederlandse kust en boven de Provincie Noord-Holland springt de bemanning uit de Wellington

Sgt Pettitt springt als eerste en kwam terecht in Nieuw Vennep aan de Nieuw Veneperweg, waarna hij wordt overgebracht naar de lokale politie en de volgende dag werd opgehaald door Duitse soldaten.

F/S Tidder en Sgt Wadsworth kwamen terecht in Kudelstaart en 1 van deze 2 verschuilde zich in de biechtstoel van de RK kerk, St. Jan te Kudelstaart. Beide vliegers werden overgedragen aan de politie vanwege de zware straffen die men kon krijgen voor het verbergen van geallieerde vliegers.

F/S Houghton en F/S Harritt kwamen neer in de Kwakel waar zij beide gevangen werden genomen.

P/O Hall kwam neer in de Thamerpolder te Uithoorn, waar hij zijn parachute afdeed en verstopte en te voet richting Nes a/d Amstel liep. In de Bovenkerkerpolder ging Hall naar een boederij en is daar binnen gelaten. De desbetreffende boer wist niet wat hij met de uit Canada afkomstige vlieger aan moest en toen de lokale politiewachtmeester later zijn melk kwam halen bij de desbetreffende boer werd besloten dat Hall zich beter kon overgeven aan de Duitsers. De wachtmeester bracht Hall naar het lokale politiebureau waar hij later werd opgehaald door Duitse soldaten.

Uiteindelijk kwamen alle vliegers zonder al te veel letsel aan de grond en allen werden krijgsgevangen gemaakt.

De Wellington Z1203 vloog onbemand verder en zal uiteindelijk op een perceel tussen de Tienboerenweg en Middenweg neer komen. Van het toestel blijft weinig over.

Lokale boeren hebben samen met Duitse soldaten de aanwezige brokstukken verwijderd van het weiland.

Voor F/S Houghton was dit zijn 2e crash gedurende de oorlog. Hij was ook betrokken bij de crash van Vickers Wellington T2905 welke op 30 april 1941 crashed en waarbij 3 van de 6 vliegers omkwamen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Chris van der Linden
  • Foto's: Chris van der Linden