TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument & Monument 1e Poolse Pantserdivisie

Bij het Gemeentehuis in Made staat een Monument ter nagedachtenis aan de bevrijding door de 1e Poolse Pantserdivisie.

In 1942 is in Engeland de 1e Poolse Pantserdivisie ontstaan uit Polen en Poolse emigranten van over de hele wereld. De Poolse strijdkrachten zijn begonnen in Frankrijk. In midden september bereikten de Polen Nederland, als eerste hebben ze Terneuzen, Axel en Hulst bevrijd. De Polen trokken verder richting Breda, hier werden eind september 1944 diverse dorpen en Breda bevrijd, de Poolse strijd ging verder, best vlot en zonder al te grote verliezen. Hier kwam op 31 oktober een eind aan, er vielen veel slachtoffers ten noorden van Breda. Als uitweg gingen de Polen naar Oosterhout. Hier kregen de Polen ondersteuning van de Prinses Irene Brigade, Amerikanen en Britten. Met hun ondersteuning werd begin oktober een aanval ingezet waarmee op 4 november onder andere Made werd bevrijd. Na deze bevrijding werden diverse dorpen in de omgeving van Made door de Polen bevrijd.

Made heeft een stedenband met de Poolse gemeente Koźmin. Ook dit is ontstaan uit de grote eer die de inwoners van Made hebben naar hun Poolse bevrijders.

Op het monument zijn tevens de namen aangebracht van 42 oorlogsslachtoffers uit Made en Drimmelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank
Bij de bevrijding begon de oorlog