Sperrmauer-Museum Edersee

Dit museum staat in het teken van Operation Chastise, een luchtoperatie uitgevoerd door de Royal Air Force No. 617 Squadron op verschillende Duitse dammen tussen 16 en 17 mei 1943. De Britten gebruikten hiervoor een speciaal ontworpen 'bouncing bomb'. Hoewel de missie een succes was, keerden slechts 11 van de 19 Lancaster bommenwerpers terug.

Buiten het onderwerp over de dammen is er in het museum veel te vinden over de bombardementen op Duitse steden en dan vooral op de nabij gelegen stad Kassel. Er is tevens een mogelijkheid tot het bekijken van een film over de aanval.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

mei2013

Operatie Chastise, 70 jaar geleden

Vannacht is het 70 jaar geleden dat in de nacht van 16 op 17 mei 1943 operatie Chastise werd uitgevoerd. Onder leiding van Guy Gibson werden door laagvliegende Lancaster bommenwerpers de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd. Van de negentien vliegtuigen kwamen er acht niet terug.

Lees meer

jun2012

Fotoverslag Möhne- en Ederdam

In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd door 19 bommenwerpers van de Royal Air Force. De bommenwerpers, onderdeel van het No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, waren uitgevoerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde stuiterbommen. De Möhne- en Ederdam werden doorbroken met als gevolg een enorme vernietiging van lokale dorpen en fabrieken. Zo’n 1300 mensen verloren hun leven, ook vele krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder hen waren zo’n 14 Nederlanders.

Lees meer