Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Führer Hoofdkwartier "Wolfsschanze"

"Wolfsschanze" was de codenaam voor één van de Führer hoofdkwartieren in Europa en staat vlakbij Kętrzyn, in noordoost Polen. Plannen voor de bouw van dit bunkercomplex werden in de herfst van 1940 gemaakt. Ongeveer 2000 mensen leefden en werkte hier. De "Wolfsschanze" is vooral beroemd geworden door de mislukte aanslag op Adolf Hitler die hier op 20 juli 1944 plaats vond. De dictator raakte hierbij slechts licht gewond.

Adolf Hitler's eerste bezoek aan "Wolfsschanze" was in de nacht van 23 juni 1941 en zou in totaal meer dan 800 dagen in dit complex spenderen. Op 20 november 1944 verliet hij zijn geliefde hoofdkwartier en zou nooit meer terugkomen. In de nacht van 24 op 25 januari 1945 werden de bunkers van het complex met tonnen aan TNT opgeblazen. De muren van de meeste bunkers waren echter zo dik, dat de explosieven geen tot nauwelijks effect bleken te hebben. Het Rode Leger trok 2 dagen later zonder slag of stoot geleverd te hebben de "Wolfsschanze" binnen.

"Wolfsschanze" tegenwoordig:
Het voormalige persoonlijke beveiliging hoofdkwartier gebouw van Adolf Hitler doet tegenwoordig dienst uit als hotel en restaurant en het bunkercomplex zelf is één groot openluchtmuseum.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Maarten Slot

Gerelateerde boeken

54.079444, 21.493611

Fotoverslag in de sporen van Von Stauffenberg in de Wolfsschanze

jan2013

Fotoverslag in de sporen van Von Stauffenberg in de Wolfsschanze

STIWOT-Forumlid Koos bezocht afgelopen jaar de locatie in Polen waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog Hitlers hoofdkwartier de Wolfsschanze bevond. Het was de plek waar Claus Graf von Stauffenberg op 20 juli 1944 een aanslag op Hitler pleegde. Koos zocht de plekken op en rond het complex die herinneren aan de aanslag.

Lees meer

Fotoverslag wandeling door het Führerhauptquartier Wolfsschanze

dec2012

Fotoverslag wandeling door het Führerhauptquartier Wolfsschanze

STIWOT-Forumlid Koos bezocht het afgelopen jaar de locatie in Polen waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog Hitlers hoofdkwartier de Wolfsschanze bevond. Hieronder zijn verslag van de wandeling die hij op het tegenwoordig op toeristen afgestemde terrein maakte.

Lees meer

Lees meer (3)