TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Mosquito FB Mk.VI NT-176

Op 7 februari 1945 om 22:26 uur steeg een Britse jachtbommenwerper, een De Havilland Mosquito FB Mk VI, op van Great Massingham, Engeland. Doel was een nachtelijke lange-afstands luchtaanval uit te voeren in Bonn, Duitsland.

De bemanning bestond uit twee 23-jarige Engelsmannen van The Royal Air Force Volunteer Reserve, behorend bij het 169 Squadron RAF. Flight Lieutenant (piloot) John Benjamin Joseph Smith en Flying Officer (navigator) Kenneth Russel Goldthorpe zaten naast elkaar in de cockpit.

In de vroege ochtend van 8 februari 1945 stortten ze neer tussen Hoogcruts en Terlinden. Na de crash zijn hun overblijfselen overgebracht naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Vervolgens zijn ze naar Venray gebracht. Daar zijn ze herbegraven bij het Venray War Cemetery. Gebroederlijk liggen ze daar naast elkaar: Smith bij graf VII.E.7 en Goldthorpe bij graf VII.E.8.

De crashsite ligt tussen de gehuchten Hoogcruts en Terlinden, behorende bij het dorp Noorbeek in gemeente Eijsden-Margraten. Ongeveer 175 meter achter het laatste huis van Terlinden, aan de Provincialeweg richting Hoogcruts. Het stukje tuin van familie Offermans is heden een perenplantage van Fruitbedrijf Notermans.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)