TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Neergestorte B-17 Teuven

Deze gedenkplaat geeft de crashsite weer van een Amerikaanse B-17 bommenwerper die hier op 17 augustus 1943 neerstortte.

De gedenkplaat is op 26 augustus 2023.

Tijdens een missie naar Duitsland op 17 augustus 1943 werd de B-17 boven Geel (België) in een van de motoren geraakt waardoor het vliegtuig onbestuurbaar werd. De piloten zette het vliegtuig op de automatische piloot, waarna de bemanning het toestel per parachute konden verlaten.

De bommenwerper vloog nog ruim 16 kilometer door waarna het op deze plek neerstortte, waarbij een boerderij in vlammen opging. Omwonenden die op de crashsite afkwamen probeerde te zoeken naar overlevenden. Niet wetend dat iedere het toestel al had verlaten. Niet veel later ontplofte de achtergebleven munitie in het vliegtuig waarbij Graaf Yves de Sécillon werd getroffen door een granaatscherf in zijn hals. Poging zijn leven te redden bij een dokter in het nabij gelegen Aubel mochten niet meer baten.

De gehele bemanning overleefde de crash. Drie van de tien bemanningsleden wisten Engeland weer te bereiken en konden opnieuw worden ingezet. De gezagvoerder Luitenant Forkner zat de rest van de oorlog ondergedoken in Maastricht. De overige zes raakte in krijgsgevangenschap.

(Korte samenvatting van hetgeen op het herdenkingsplaat is geschreven.)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Informatie op het herdenkingsbord.