TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Rooms Katholieke Begraafplaats Hillegom

Op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Hillegom liggen twee Nederlandse Oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog en het gemeenschappelijke graf van vier kinderen die door de gevolgen van de oorlog zijn omgekomen.

De Nederlandse Oorlogsgraven zijn van:

Lid Verzet, Frans Nicolaas Ludwig, 09-11-1944
Soldaat 2-lll-4 R.I. Albertus Theodorus Meskers, 11-05-1940.

Het graf van de 4 kinderen:
Op 31 mei 1945, de oorlog is amper voorbij, gaan 4 buurjongens uit Hillegom, ze woonden op de Stationsweg, met een zelfgemaakt karretje naar de Bloemendaalse duinen bij Vogelenzang om dennenappels te sprokkelen voor de haard.
Ze vinden daar een "raket", vermoedelijk een niet ontplofte V1. Vermoedelijk hebben de jongens aan het projectiel gesjord of iets anders gedaan, waardoor de bom ontplofte. Alle 4 kwamen hierbij om het leven. Toen de jongens maar niet thuis kwamen, is de familie op zoektocht gegaan en hebben "de resten" van de 4 jongens gevonden.
Het gaat om Piet en Jan Assendelt, 13 en 11 jaar oud, John Turkenburg, 15 jaar oud en Piet Lycklama van 12 jaar.
De resten van de jongens werden in 2 kisten begraven in één graf op de RK begraafplaats St. Martinus aan de Mariastraat in Hillegom

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar en Esther Dalberger
  • Foto's: Esther Dalberger (1, 2, 5), Kick Rooijakkers (3, 4)