TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corrie ten Boom Huis

Het huis van Corrie ten Boom is nu een museum! Het is perfect gesitueerd in het centrum van de prachtige oude stad Haarlem.

EEN SCHUILPLAATS IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de Familie ten Boom een schuilplaats voor degenen die voor de nazi’s op de vlucht waren. Door aan zulke mensen onderdak te bieden, stelden vader Casper en zijn twee dochters Betsie en Corrie hun levens in de waagschaal. Maar met dit geweldloos verzet tegen de nazi-onderdrukkers brachten zij hun christelijk geloof in de praktijk. In 1943 en 1944 waren er voortdurend vijf á zes personen ondergedoken in de woning: enige Joden en leden van de Ondergrondse. Buiten deze personen waren er ook die, in afwachting van een ander 'veilig huis' slechts enige uren of een paar dagen bij de Ten Booms verbleven. Door het werk van de familie Ten Boom en hun vele vrienden en medewerkers van de "BéJé-groep" werden waarschijnlijk zo’n 800 Joden en andere voortvluchtigen gered.

ARRESTATIE
Op 28 februari 1944 werd de familie verraden en viel de SicherheitsDienst van de nazi’s hun woning binnen. Die dag werden meer dan 30 personen gearresteerd, waaronder vader Casper en zijn twee thuiswonende dochters Betsie en Corrie, alsmede Corrie’s broer Willem, zus Nollie en neef Peter.
Hoewel de SD veel bezoekers arresteerden, konden ze de personen waarvoor ze eigenlijk kwamen, niet vinden. Achter een extra muur in de slaapkamer van Corrie zaten twee Joodse mannen, twee Joodse vrouwen en twee leden van de Ondergrondse veilig verstopt. Op slinkse wijze konden leden van het politieverzet na ruim 47 uur de mensen uit hun "schuilplaats" bevrijden, terwijl de SD het huis nog steeds bewaakte. De vier Joden werden naar andere veilige huizen gebracht. Drie van hen overleefden de oorlog. Een van de twee leden van de Ondergrondse werd helaas tijdens de bezetting omgebracht, maar de ander overleefde de oorlogsjaren.

GEVANGENIS EN CONCENTRATIEKAMP
Vader Casper overleed 10 dagen na zijn arrestatie in de gevangenis te Scheveningen. Betsie en Corrie werden eerst vanuit de gevangenis te Scheveningen overgebracht naar het kamp Vught en hierna op transport gesteld naar het concentratiekamp Ravensbrück.
Het leven in dat kamp was bijna ondragelijk, maar ook daar vertelden Betsie en Corrie hun medegevangenen van de liefde van Jezus. Door dat getuigenis van deze twee vrouwen werd een groot aantal medegevangenen christen. Betsie overleed op 59-jarige leeftijd in Ravensbrück, maar Corrie overleefde op wonderlijke wijze het concentratiekamp.
Op haar 91e verjaardag op 15 april 1983 overleed deze bijzondere vrouw.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Corrie ten Boom Huis
  • Foto's: Rob Bosma

Gerelateerde boeken

Der Sonderbau

52.382366, 4.63526