TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Officiersmess Fliegerhorst Twente

De Mess vormt het centrale punt op Prins Bernhardpark. Ze is gebouwd in de jaren '40-'41 en deed onder meer dienst als ontspanningsgebouw. Het gebouw is sinds 1954 in gebruik als officiersmess, daarvoor, vanaf 1945 was de officiersmess gehuisvest aan de Overmaat. Ter gelegenheid van de heropening op de huidige locatie, kreeg het de naam Prins Bernhardcasino. Vanaf dat moment werd de naam Prins Bernhardkamp voor het hele gebied ingevoerd. De verschillende oorspronkelijke elementen zijn nog duidelijk zichtbaar in het gebouw. Alle bestaande panden op Prins Bernhardpark bezitten onderling verwante detaillering, zoals vensters en stalen luiken. Tegenwoordig is het geen officiersmess meer, maar een particuliere woning.

"De Luftwaffe bouwde Fliegerhorst Twente met als uitgangspunt dat het niet mocht opvallen vanuit de lucht. De landingsbanen werden groen geschilderd en akkerbouw op het naastliggende gras uitgevoerd. Het Prins Bernhardpark is, evenals het Zuidkamp, een gebied met diverse legeringsgebouwen zoals een officiersmess, onderkomens, garages, etc. De opzet was bewust ruim. De gebouwen waren gestandaardiseerd ontworpen en moesten voor Twentse boerderijen doorgaan. De bouwstijl was echter Duits, niet Twents, maar vanuit de lucht gezien mocht dat niet deren. De Luftwaffe had een voorkeur voor een felrode baksteen met muren van 55cm, die scherfwerend werden geacht. Soms werd de lokale bouwstijl nagemaakt, zoals een zadeldak of topgevels (zoals op het Zuidkamp). De luiken voor de ramen waren groen/rood/wit geschilderd (vier driehoeken) om het nog meer op boerderijen te laten lijken. In werkelijkheid waren dit stalen luiken, om de ramen tegen scherven te beschermen."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Alex Ossel
  • Foto's: Alex Ossel
Bommen en munitie rondom vliegveld Twenthe opgeruimd

mrt2019

Bommen en munitie rondom vliegveld Twenthe opgeruimd

Tsjechische, Russische, Duitse, Engelse, Amerikaanse, Franse en zelfs Oud-Hollandse munitie. Dat is de opbrengst van een zoektocht rondom vliegveld Twenthe naar overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. De munitie is opgeruimd en de noodverordening is ingetrokken.

Lees meer

Bommen bij vliegveld Twenthe: omwonenden bang dat noodverordening averechts werkt

sep2018

Bommen bij vliegveld Twenthe: omwonenden bang dat noodverordening averechts werkt

DEURNINGEN - Omwonenden van vliegveld Twenthe vragen zich af waarom de gemeente Dinkelland een terrein nabij de Sniedersweg opeens tot verboden verbied heeft verklaard. ĄDat hier bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, weet iedereen.Ē

Lees meer