TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Lancaster MkII DS734 KO-Y

Dit monument is ter nagedachtenis van de Lancaster MkII DS734 KO-Y van 115 Squadron die hier in de nacht van 25 april 1944 neergehaald werd door Oberleutnant Heinz-Wolfgang Schnaufer met aan boord van de Bf 110 ook radaroperator Leutnant Fritz Rumpelhardt en boordschutter Oberfeldwebel Willi Gänsler. Deze Duitse piloot haalde die nacht vier bommenwerpers neer – ook in Haasdonk staat een monument ter ere van een van zijn slachtoffers.

De slachtoffers die herdenkt worden zijn Pilot Off Robert-Roland Cagienard, Flt Sgt Frederick Albert Foster, Sgt Joseph-Murdock MacLeod, Sgt William Shorten, Pilot Off Albert Clayton Letcher, Sgt Frank Desmond King en Sgt Charles Philip Kelly. Ze keerden terug van een bombardement boven Karlsruhe, er werden maar liefst 637 vliegtuigen naar dit belangrijk verkeersknooppunt gestuurd. Voor de bemanning was het de achtste missie, ze ligt nu begraven op het Schoonselhof in Antwerpen.

Verdere achtergrond
24 april 1944
Het order van Bomber Command voor die nacht is het bombarderen van München en Karlsruhe. 637 vliegtuigen - 369 Lancasters, 259 Halifaxes, 9 Mosquitos stijgen op van hun basis. 115 Squadron krijgt als doel Karlsruhe. Wolken en sterke wind over het doel maken dat de Pathfinders hun markeringen te ver naar het noorden afwerpen waardoor de missie mislukt. Alleen het noordelijk deel van Karlsruhe wordt zwaar beschadigd, de meeste bommen vallen buiten de stad. Op de terugvlucht wijken door de slechte weersomstandigheden bommenwerpers af van de geplande route en komen in het vizier van de Duitse radar als zij de Belgische grens overschrijden.

Een jachtjager stijgt op van het vliegveld Brustem met als piloot Oberleutnant Heinz-Wolfgang SCHNAUFER. Om 02u28, op 3 km van Mechelen ontlaadt Oberleutnant Heinz-Wolfgang SCHNAUFER zijn kanonnen op Lancaster DS 734. De bommenwerper brand en is niet meer te redden. 4 bemanningsleden springen met de parachute, maar door de geringe hoogte gaan deze niet volledig of niet open; zij overleven hun sprong niet. Niet ver van dit herdenkingsmonument stort de brandende Lancaster neer met de overige 3 bemanningsleden in de cockpit, zij ook hadden geen schijn van kans. Die nacht zal het "Nachtspook van Sint-Truiden" 4 overwinningen in zijn logboek noteren. Op deze missie gaan 19 vliegtuigen en hun bemanningen verloren - 11 Lancasters, 8 Halifaxes.

P/O Robert Cagienard – piloot RAFVR 24 jaar
Sgt Charles Kelly – FE RAFVR 20 jaar
F/S Frederick Foster – Nav RAFVR 20 jaar
Sgt William Shorten – WOP RAFVR 26 jaar
P/O Joseph Macleod - BA RCAF 23 jaar
Sgt Frank King – MUG RAFVR 19 jaar
P/O Albert Letcher – RG RCAF 21 jaar (19)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Hangar Flying & Filip Doms
  • Foto's: Rudi Rasker

Gerelateerde boeken

Avro Lancaster 1945-1965
The World’s Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Jane's Fighting Aircraf of World War II
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Grondvondst van Lancaster gestolen

feb2015

Grondvondst van Lancaster gestolen

Bij de grondvondsten van Lancaster KO-Y DS734 werd destijds een doosje gevonden dat afkomstig is van de Flight Engineer. Helaas is dit onderdeel gestolen van de bejaarde eigenaar. Een persoon gaf zich uit voor iemand van het 8 Mei Comité regio Mechelen in het kader van een tentoonstelling, om zo het doosje mee te krijgen.

Lees meer

Tentoonstelling

apr2014

Tentoonstelling "Lancaster stort neer nabij Pasbrug"

Vrijdagavond 25 april 2014 werd in de bibliotheek Leyland te Sint-Katelijne-Waver de tentoonstelling Lancaster stort neer nabij Pasbrug geopend met de voorstelling van een brochure. STIWOT-vrijwilliger Bram Dermout schreef deze brochure in samenwerking met het 8 Mei Comité regio Mechelen.

Lees meer

Lees meer (4)