TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Port Moresby Remembrance Park

Port Moresby Remembrance Park bestaat uit een herdenkingspoort voor 129 lokale WO1-slachtoffers. Er staan hier ook verschillende WO II-monumenten.

Het doel van de Japanse campagne voor Nieuw-Guinea, die in februari 1942 begon, was een basis veilig te stellen van waaruit Australië kon worden binnengevallen.

Ondertussen was een groot deel van het Australische leger vertrokken om elders voor de geallieerden te vechten.

De Australische overwinning bij Milne Bay (augustus-september 1942) en de aanhoudende land- en zeeoverwinning van de Amerikanen bij Guadalcanal (augustus 1942 - februari 1943) hielpen de Japanners ervan te weerhouden "de hoek om te slaan" en Port Moresby vanuit zee te naderen.

De belangrijkste slag om Port Moresby vond plaats op de Kokoda Trail die vanuit Port Moresby de ruige bergen in leidt om de noordkust van Nieuw-Guinea van het zuiden te scheiden. Daar dreven verschillende Australische eenheden, die enkele van de slechtste omstandigheden van de oorlog trotseerden (regen, oerwoud, stromende rivieren, bergen, hitte, enz.), De naderende Japanners terug langs het steile bergachtige pad naar Buna aan de noordkust.

De drie overwinningen samen hebben Port Moresby gespaard van de Japanse bezetting.

Tegenwoordig is Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, het politieke en economische centrum van het land. In 2018 kreeg het gebied rond de hoofdstad een facelift met Chinees geld, ter voorbereiding op het hosten van de Asia-Pacific Economic Cooperation-bijeenkomsten.

De meeste reizigers naar PNG, behalve degenen die per schip aankomen, zullen op een gegeven moment via Jackson International Airport in Port Moresby. Het landschap van het land is zo dat bijna al het transport door de lucht plaatsvindt. Voor een eilandstaat heeft het bijna geen veerboten en heel weinig wegen, behalve die in Port Moresby en rond andere steden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)