TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Port Moresby

Op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Port Moresby (ook wel bekend als de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Bomana) zijn 3819 graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er 702 niet zijn geÔdentificeerd.

De graven zijn bijeengebracht vanuit het omliggende gebied. Een deel van de slachtoffers is omgekomen tijdens de strijd in Papua en Bougainville, een ander deel is omgekomen in krijgsgevangenkampen of tijdens dwangarbeid. Ook is er een Nederlands oorlogsgraf.

Bomana War Cemetery, dat net buiten het centrum van Port Moresby ligt, is een van de weinige herdenkingsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog die bezoekers kunnen zien in de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.

Peter FitzSimons, een populaire historicus, publiceerde in 2005 zijn bestseller "Kokoda". Maar er zijn nog veel meer boeken vanuit Australisch perspectief over de landcampagne in Nieuw-Guinea.

Symbolisch markeert Bomana het einde of het begin van de Kokoda Trail.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Matthew Stevenson
  • Foto's: Matthew Stevenson